Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia – Hosszú Katinka: „Próbálkozom tovább…”

10perc.hu
2021. 07. 28.
Olimpia – Hosszú Katinka: „Próbálkozom tovább…”

A címvédő és világcsúcstartó Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett 200 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján, ám eddigi – szigorúan önmagához képest – gyengébb eredményeit követően elindul 200 háton is.

Megtörtént az, amire a legrosszabb álmainkban sem mertünk gondolni: a sokáig a világ legjobb úszónőjeként számon tartott Hosszú Katinka – vélhetően – érem nélkül távozik Tokióból. Voltak páran, akik a budapesti Európa-bajnokság után már kongatni kezdték a vészharangot a 200 vegyesen elszenvedett vereségét követően, ám a többség elintézte annyival, idén az olimpián kell csúcsformában lenni.

Aztán a háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis előbb 400 vegyesen lett sokak megdöbbenésére 5., ráadásul úgy, hogy esélye sem volt érmet szerezni. Majd a 200 vegyesen előbb alig tudott a döntőbe kerülni – a hetedik idővel került a fináléba –, ahol már az első 50 után, korábbi erősségében a pillangón lemaradt, ugyanis nyolcaddiként fordult, és ezt követően is csak nőtt a hátránya az élmezőnnyel szemben.

Hosszú végül magához képest rendkívül gyenge, 2:12.38 perces idővel ért célba – az előfutamban (2:09.70) és az elődöntőben (2:10.22) is jobb időt ért el –, és a 7. helyen végzett. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy egy korszak lezárult…„Tegnap görcsösen úsztam, ma próbáltam lazábban. Így se volt jó, és úgy se. Mindent kiadtam magamból. Bosszantó, hogy 2:08.5 elég volt az aranyhoz. Nehéz megfogalmazni, mi jár a fejemben. Az időeredmény egyértelműen frusztrál, ilyen időket nagyon sokszor úsztam már. Az a baj, kicsit olyan érzésem van, hogy ez érett már, de nagyon rossz érzés, hogy pont most jött ki” – nyilatkozta Hosszú Katinka.

Háromszoros olimpiai bajnokunk szerint nem jött jól, hogy egy évvel később került sor az olimpiára, de mint állította, nem szeretne kifogásokat keresni, de szerinte tény, teljesen másképpen kellett felkészülni. Hát, igen, ugyanis ezúttal – mondjuk ki nyíltan – edző nélkül, élettársa segítségével készült fel. Úgy tűnik, ez még neki is kevésnek bizonyult.

Fura, mert ilyet régen a sok versenyzéstől nem éreztem, de most olyan érzésem van, hogy ha felállnék még egyszer, talán még jobbat is tudnék úszni. Nagyon frusztrál, hogy így sikerült. Valószínűleg több idő kellett volna a felkészülés kitalálására. Ennek ellenére én ma nem tudtam volna jobbat. Próbálkoztam mindennel, hogy gyorsabb legyek, de ez most nem jött össze. Próbálkozom tovább” – mondta az M4 Sportnak Hosszú, aki hozzátette, nem történt tragédia, szerencsére nem halt meg senki.Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a májusi, budapesti Eb-n legerősebb számában, 400 méter vegyesen miért tudott két másodperccel jobb időt elérni, mint most az ötkarikás játékokon. Szerinte fizikálisan sokkal jobb állapotban van jelenleg, azóta öt kilót leadott, így papíron most kellett volna legalább két másodperccel gyorsabbnak lennie. Ugyanakkor bejelentette, nincs több visszalépés.

„Leúszom a 200 méter hátat. Persze nem az a 200 méter hát lesz, amit látni szoktak tőlem. Sok minden kavarog most bennem, de egy biztos, így biztosan nem tudom, és nem is akarom abbahagyni" – zárta szavait a 32 éves háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és 15-szörös Európa-bajnok.

Hosszú utolsó tokiói versenyszámában, 200 méter háton - amelyben Rióban csak hat század különbséggel lett második - csütörtökön közép-európai idő szerint 13.09-kor kezdi meg szereplését az előfutamban, majd az elődöntőre pénteken, a fináléra pedig szombaton kerül sor.

Őszintén reméljük, hogy Hosszú Katinkával…

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Molnár Ádám

További cikkek