Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elszabadult a pokol Gázában! A civilek rohamra indultak a segélyközpontok ellen, míg Izrael megint kórházat lőtt

10perc.hu
2023. 10. 30.
Elszabadult a pokol Gázában! A civilek rohamra indultak a segélyközpontok ellen, míg Izrael megint kórházat lőtt

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője azt mondta, hogy a segélyek "alig csordogáltak" Gázába az elmúlt héten, miközben fokozódik az izraeli bombázás.

Gázai lakosok ezrei törtek be raktárakba és elosztóközpontokba az övezet déli és középső részén. Lisztet és egyéb alapvető árucikkeket, például higiéniai termékeket vittek el – közölte az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő Ügynöksége. "Ez aggasztó jele annak, hogy a polgári rend kezd megbomlani a háromhetes háború és Gáza intenzív ostroma nyomán" - áll az UNRWA közleményében, melyet a BBC idézett.

"Az emberek félnek, frusztráltak és kétségbeesettek. A feszültséget és a félelmet tovább fokozza a telefon- és az internetes kommunikációs vonalak leállása." Az UNRWA által kiadott közlemény nem határozza meg, hogy mely raktáraknál és mikor történt támadás.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője azt mondta, hogy a segélyek "alig csordogáltak" Gázába az elmúlt héten, miközben fokozódik az izraeli bombázás. Thomas White, az UNRWA igazgatója korábban közölte: a mostani erőszakos cselekmények előtt naponta több mint 450 teherautó szállított utánpótlást a Gázai övezetbe, vagyis az elmúlt hetek néhány tucat teherautónyi segélyszállítmánya nagyon kevés.


Folyamatosan zajlik Gáza bombázása     Fotó:  MTI/AP/Maya Alleruzzo 


Vasárnap reggelre a Gázai övezet több térségében helyreállt a telefonos és internetes összeköttetés, ami azonnal túlterheltté is vált, amint a gázaiak igyekeztek elérni szeretteiket, ismerőseiket, és próbáltak más információkhoz jutni a biztonságuk érdekében. A BBC helyszíni jelentése szerint Hán-Júnisz kórháza mindennek a központja lett, részben azért is, mert nagyon sokan itt próbálják feltölteni a telefonjukat.

A tudósító vasárnap reggel a kórház felé tartva sokakat látott az utcákon, és több százan álltak sorban kenyérért. Az övezet péntek este került kommunikációs blokád alá, ami miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudtak kommunikálni, többek között a mentők sem tudtak a sebesültekről.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este jelentette be, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelettel kezdetét vette a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", valamint azt mondta, hosszú és nehéz harcra számítanak.

Mindeközben újabb kórházat és környékét ért támadás. A Gázai övezetben található Al-Quds kórháztól nem messze csapódtak be az izraeli hadsereg rakétái. Az orvosok szerint a környező épületeket érte találat – írta a BBC palesztin forrásokra hivatkozva.



Az X-en (Twitter) egy videó is kering a légitámadásról, ezen vélhetően a kórház belsejéből készült felvételeken porral teli szobák és kitört ablakok láthatók.

Tel-Aviv vasárnap közölte a kórház dolgozóival, hogy miután értesüléseik szerint a Hamász terroristái is jelen vannak az épület környékén, hamarosan támadni fogják a térséget, az intézményt pedig ki kell üríteni. A palesztin orvosok ugyanakkor jelezték, hogy ezt nem tudják megoldani, mert több száz fekvőbeteget is ápolnak ott.

A BBC-vel a klinika egyik meg nem nevezett orvosa este azt közölte: a heves bombázások megkezdődtek az Al-Quds Kórház környékén. „Mindenki, mindenki, különösen a gyerekek, rettegnek. Bombázzák a kórház mögötti lakóépületeket” – mondta.

Főkép forrása:
MTI/EPA/Mohamed Szaber

További cikkek