Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael új csodafegyvert vet be Gázában – Szivacsbombák az alagútrendszerek ellen

10perc.hu
2023. 10. 29.
Izrael új csodafegyvert vet be Gázában – Szivacsbombák az alagútrendszerek ellen

Ezek az eszközök megakadályozzák, hogy a katonák rajtaütés áldozatai legyenek, viszont megnehezítik a túszok esetleges kiszabadítását.

A Hamász elleni gázai szárazföldi műveletek a második fázisba léptek - jelentette be az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu közölte, hogy további szárazföldi erők léptek be Gázába, hogy felszámolják a Hamászt, és hazavigyék a túszokat.

Visszautasította azokat a vádakat, hogy Izrael háborús bűnöket követ el a Gázai övezet bombázásával, amelynek már több ezer civil áldozata van. Azt hangoztatta, hogy az izraeli hadsereg mindent megtesz a civilek védelmében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja az embereket.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tesztelte azokat a vegyi bombákat, amelyek nem tartalmaznak robbanóanyagot, és arra szolgálnak, hogy lezárják azokat a réseket vagy alagútbejáratokat, amelyekből harcosok bukkanhatnak elő. Az IDF nem kommentálta az úgynevezett „szivacsbombák” használatát, amelyek hirtelen robbanó habot hoznak létre, amely gyorsan kitágul, majd megszilárdul.

Katonái 2021-ben hadgyakorlatokon látták először az eszközöket bevetni. A hadsereg a gázai határ közelében lévő Tze'Elim katonai támaszponton egy alagútrendszer-utánzatot állítottak fel. A csapatoknak valószínűleg véres csatát kell vívniuk a „gázai metró” néven ismert alagutakban. A hálózat a feltételezések szerint több száz kilométer hosszú és sűrűn vannak benne csapdák.


Az IDF tesztelte a vegyi bombákat, amelyek nem tartalmaznak robbanóanyagot, és arra szolgálnak, hogy lezárják azokat alagútbejáratokat, amelyekből harcosok bukkanhatnak elő    Fotó: Reuters


A „szivacsbomba” megakadályozná, hogy a katonákon rajtaüssenek, amikor a hálózatban haladnak, lezárva azokat a réseket, amelyeken keresztül a Hamász támadhatna. A műanyag tartályba zárt, speciális eszközök két folyadékot elválasztó fém válaszfallal rendelkeznek - számolt be az Index.

Amint ezt kihúzzák, a vegyületek összekeverednek, amikor a katona a bombát elhelyezi vagy továbbdobja. A „szivacsbombával” − amely technikailag egy folyékony emulzió − veszélyes dolgozni, és néhány izraeli katona már elvesztette a látását, mert rosszul kezelte a keveréket.

A Hamász a föld alatti hadviselést beépítette általános katonai stratégiájába. Az alagutak, amelyek közül némelyiket évtizedekkel ezelőtt építették, már nem csupán menedék- vagy rejtekhelyek, hanem szerves részei egy szélesebb körű tervnek, amelynek célja a terep előkészítése az izraeli erők elleni rajtaütésekhez.


A Hamász a föld alatti hadviselést beépítette általános katonai stratégiájába     Fotó: BBC


Sok alagút civil épületek alatt húzódik, a be- és kijáratok lakásokban és más, nem katonai célú épületekben találhatók, ami rendkívül megnehezíti Izrael számára, hogy a nemzetközi közösség elítélése nélkül megtámadja őket.

Egy „szabványos” alagút körülbelül két méter magas és egy méter széles, ami lehetővé teszi a gyors építésüket. Néha betonnal és fémmel erősítik meg őket, de nem különösebben kifinomultak. Mások azonban rendelkeznek áram- és vízellátással, szellőzéssel, és parancsnoki központok és pihenőállomások, fegyverraktárak, valamint az Izraelbe való beszivárgás és titkos rakétakilövő helyekhez vezető útvonalaknak használják őket. Egyes részeken állítólag még vasúti rendszer is található a fegyverek és építőeszközök szállítására.


A Hamász izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben      Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini


Mindeközben a Hamász iszlamista palesztin szervezet katonai szárnya közölte, hogy kész elengedni az Izrael elleni október 7-i támadás során elrabolt túszokat az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztin szabadulásáért cserébe.

"A kezünkben lévő nagy számú ellenséges túsz szabadulásának az ára minden (palesztin) elengedése az izraeli börtönökből Ha az ellenség egy csapásra le kívánja zárni a fogva tartottak kérdését, mi készek vagyunk erre. Ha szakaszonkénti eljárást akar, arra is készen állunk " - közölte Abu Obeida, a Hamász katonai szóvivője egy videofelvételen, amelyet a Hamász televíziójában, az al-Akszában tettek közzé.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek