Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrajna döntött: elzárják az orosz gázcsapot Európa felé

10perc.hu
2023. 10. 26.
Ukrajna döntött: elzárják az orosz gázcsapot Európa felé

Ez a döntés a hazánkba érkező szállítmányok közel negyedét érinti.

Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést. Azt tudja, hogy az Európai Unió (EU) a következő hónapban felvetheti ezt a kérdést – mondta a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában Olekszij Csernyiszov, az állam gázvállalat vezérigazgatója, amelyet az Index.hu szemlézett. A vállalat vezetője elmondta, eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

A cégvezető egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. Az interjúban kitértek arra is, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, miközben a Kreml parancsára egész falvakat tettek a földdel egyenlővé. A vállalat vezérigazgatója ezt csak úgy kommentálta: „Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk.”

Olekszij Csernyiszov megjegyezte, tudja, hogy idő kell, amíg végleg leállítják az EU országai az orosz gázfüggőséget. Mint fogalmazott, „mindannyian megértjük, hogy az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok révén, korlátozottak”.

A Naftogaz vezetője ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontjává válhat. Ukrajna föld alatti gáztárolói a legnagyobbak Európában. Ezt az európai országok használhatják – mondta Csernyiszov.

Az ukrán döntés a hazánkba érkező szállítmányok közel negyedét érinti, ugyanis a Gazprommal 2021-ben megkötött hosszú távú gázszerződés keretében az oroszok évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak Magyarországra. 3,5 milliárd köbméter déli irányból a Török Áramlat-vezetéken és a szerb–magyar gázhálózati összekötőn keresztül, a fennmaradó 1 milliárd köbméter pedig az Ukrajnán keresztülhaladó Testvériség-vezetéken át érkezik Ausztria felől.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek