386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkva újra megfenyegette a NATO-ba belépni szándékozó finneket és svédeket

10perc.hu
2022. 04. 20.
Moszkva újra megfenyegette a NATO-ba belépni szándékozó finneket és svédeket

A finnek többsége úgy véli, Putyin és Oroszország csak az erőből ért, és aki gyengének mutatkozik, azt megtámadják, mint ahogy az Ukrajna esetében is történt.

Úgy tűnik, immár eldőlt a kérdés, és Finnország rövidesen csatlakozhat az észak-atlanti szövetséghez, míg Svédország egyelőre fontolgatja a NATO-tagságot. Eddig a finneknél nagy volt ideológiai ellenállás a csatlakozással szemben, ám az orosz agresszió Ukrajna ellen teljesen megváltoztatta a közhangulatot és a politikai vezetők elképzelését.

A jelenlegi finn miniszterelnök, Sanna Marin nemrég svéd kollégájával, Magdalena Anderssonnal közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés hetek, nem pedig hónapok kérdése. A volt finn kormányfő, Alexander Stubb szerint országa az Ukrajna elleni orosz invázió miatt adja fel semlegességét. Szerinte Putyin csak az erőből ért – aki gyengének tűnik, az áldozat lesz.



Maga a finn hadsereg nagyon komoly erőt képvisel önmagában is, hiszen legalább 900 ezer tartalékosa van, további 280 ezer embert képes egyik napról a másikra mozgósítani. Légierejük F-18-asakból áll, amelyeket hamarosan F-35-ösökre cserélnek, elhárító rendszereik pedig kompatibilisek a szövetségével.

Ugyanakkor a svédek előbb alaposan felmérik a NATO-csatlakozás lehetőségeit és kockázatait. Számos biztonságpolitikai elemzővel tárgyal Stockholm, és minden adat, vélemény figyelembe vételével akarnak dönteni, vajon előnyös-e a számukra a csatlakozás.



Mindenesetre Oroszország figyelmeztette Svédországot és Finnországot esetleges NATO-csatlakozásuk következményeire - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija-24 tévécsatornának nyilatkozva.

„Mi minden figyelmeztetést megtettünk - mind nyilvánosan, mind kétoldalú csatornákon keresztül. Tudnak erről, ezért nem lesz min csodálkozni. Mindenről tájékoztatták őket, arról, hogy hová vezet ez az egész” – tette hozzá a szóvivő, aki természetesen a katonai reagálást sem zárta ki, főleg a szomszédos Finnországgal kapcsolatban.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Finnország

További cikkek