Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kína nem viccel! Elítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult!

10perc.hu
2021. 12. 09.
Kína nem viccel! Elítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult!

A júniusban megszűnt Apple Daily című lap alapítója és két társa a Tienanmen téri eseményekkel kapcsolatos megemlékezés miatt kap börtönbüntetést.

Sok mindent lehet Kínára mondani, dehogy társadalmi berendezkedése egy kicsit is hasonlítana a demokratikus államrendre, azt nem. Aki a legkisebbet is vét az uralkodó politikai hatalom, a kommunista párt ellen, azt gyakorlatilag kivonják a forgalomból. Nemrég a 10perc.hu megírta, hogy a volt miniszterelnök-helyettest szexuális erőszakkal megvádoló, Grand Slam-győztes teniszező Peng Shuai tűnt el, gyakorlatilag senki sem tudja, hogy és hol él.

Most a diktatúra szigora Jimmy Laira, a júniusban megszűnt Apple Daily című lap alapítójára csapott le, akit még tavaly augusztusban vettek őrizetbe. A hongkongi médiamogul bűne nem más, mint az, hogy engedély nélkül emlékezett meg az 1989-es Tienanmen téri eseményekre, ráadásul másokat is erre bíztatott.

Lai és két társa – akit a bíróság bűnösnek mondott ki – volt az utolsó három vádlott a 24 ellenzéki aktivista és korábbi törvényhozó közül, akik ellen vádat emeltek a tavalyi eseménnyel összefüggésben.



Lai tagadta, hogy másokat arra buzdított volna, hogy vegyenek részt a Hongkongban korábban minden év június 4-én megtartott, gyertyafényes megemlékezésen. Az esemény megtartására a hongkongi rendőrség 30 év óta először tavaly, majd idén is a koronavírus-járványra hivatkozva nem adott engedélyt.

Eddig tizenhárom embert tíz hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, hárman pedig felfüggesztett büntetést kaptak. A többi vádlottra, köztük Laira hétfőn szabnak ki büntetést, utóbbi egyébként a nemzetbiztonsági törvények megszegése miatt a fiával együtt már börtönben van.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek