392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Bosszú a megerőszakolt Peng Shuaiért – jövőre nincs női tenisztorna Kínában

10perc.hu/FG
2021. 12. 02.
Bosszú a megerőszakolt Peng Shuaiért – jövőre nincs női tenisztorna Kínában

A WTA, azaz a nemzetközi női tenisztornákat szervező szervezet az első, aki nemcsak szóban, hanem tettekkel is kiállt a 35 éves GS-bajnok sportoló mellett.

Amennyire megdöbbentette a világot a 35 éves Peng Shuai november eleji vallomása a közösségi oldalán, miszerint a lakására csalta és megerőszakolta őt Kína egykori miniszterelnök-helyettese, a 75 éves Zhang Gaoli, ugyanígy csodálkozik szinte mindenki azon, hogy a WTA nyíltan kiállt az azóta  a kínai kommunista párt felügyelete alatt élő teniszező mellett.

A sportszervezet ugyanis bejelentette, felfüggeszti a női tenisztornákat Kínában – Hongkongot is beleértve –, mivel többszöri próbálkozás után sem tudtak kapcsolatba lépni a megerőszakolt kínai teniszezőnővel.

„Bár tudjuk, hol tartózkodik Peng Shuai, komoly kételyeink vannak arra vonatkozóan, hogy szabad, biztonságban van és nincs kitéve a cenzúra ellenőrzésének, kényszerítésnek és megfélemlítésnek. Nem hagyhatom, hogy befolyásos emberek elnyomják a nők hangját, szőnyeg alá söpörjék a szexuális visszaéléssel kapcsolatos segítségkérésüket” - jelentette ki Steve Simon, a WTA elnöke egy a szövetség által kiadott hivatalos kommünikében.

Mindenesetre Peng Shuai vádjai internetes publikálása óta nem vesz részt szabadon nyilvános eseményeken. Az utóbbi több mint két hét során csak kínai kormányzati tisztviselők társaságában volt látható, illetve egy videó konferencián, ahol Thomas Bach-hal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével beszélt.



A WTA több százmillió dollártól eshet el a Kínából való kivonulással: a szövetségnek 10 éves szerződése van az év végén esedékes shezheni tenisztornák megrendezésére a kommunista vezetésű országgal. Shenzhen mellett Kína ad otthont 8 másik tenisztornának is – írja a The The New York Times internetes oldala.

„Helyes döntést hozott a WTA, büszke vagyok rájuk. Kíváncsi vagyok, hogy egyéb szövetségek, mindenekelőtt az ATP, követni fogja-e a WTO példáját a kínai teniszversenyek blokkolása tekintetében – jelentette ki Martina Navratilová, egykori teniszbajnok.

A professzionális férfi teniszversenyek szervezéséért, lebonyolításáért felelős ATP szintén kérte, hogy vizsgálják ki Peng Shuai jelenlegi életkörülményeit, hogy biztonságban van-e, arra azonban mostanáig nem tett utalást, hogy bojkottot fontolgatna Kína ellenében.

A kínai teniszversenyeknél jóval fajsúlyosabb ügy ugyanakkor a küszöbönálló Téli Olimpia, melyet Peking rendez 2022 februárjában. A kínai főváros számára hatalmas jelentőséggel bír a Téli Olimpia, hiszen megrendezésével Peking válna a világ első olyan városává, mely nyári és téli olimpiának egyaránt helyt adott.



A nemzetközi politikai színtéren ugyanakkor vannak országok, melyek vezetése fontolgatja a pekingi téli olimpia valamilyen szintű bojkottálását a kínai emberi jogi jogsértésekre – Hongkong autonómiájának elvétele, ellenzékiek bebörtönzése, Hszincsiang-Ujgur tartomány muszlim lakosságának munkatáborokba kényszerítése, illetve a tibetiek helyzete – adandó válaszlépésként.

Az Egyesült Államokban felvetődött a diplomáciai bojkott lehetősége, melynek értelmében amerikai vezetők nem lennének jelen a pekingi eseményen, noha állítólag Hszi Csin-ping kínai elnök meghívta Joe Bident is a téli játékokra Pekingbe.

Ennél is tovább ment Annalena Baerbock leendő német külügyminiszter, aki egy tegnapi német lapinterjúban utalt arra, hogy az új berlini kormány megvizsgálja majd a pekingi olimpiai esetleges bojkottjának lehetőségét is.

A világ legfejlettebb 20 államát tömörítő G20-országcsoport ugyanakkor támogatásáról biztosította a kínai játékokat. Mivel az olimpiai láng fellobbanásáig nincs már sok idő hátra, izgalmakban, hírekben várhatóan nem lesz hiány a tél beköszöntével sem a Téli Olimpia kapcsán.

Főkép forrása:
Facebook/WTA

További cikkek