Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hazudott Lukasenka, nem volt bomba a Ryanair járatán!

10perc.hu
2021. 12. 09.
Hazudott Lukasenka, nem volt bomba a Ryanair járatán!

A lengyel hatóságok vizsgálata azt is kiderítette, hogy az irányítótoronyban a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztje tartózkodott, és utasításokat adott a Ryanair-gép pilótájával kommunikáló légiforgalmi irányítónak, ő döntött a Raman Prataszevics és barátnőjét szállító Athén-Vilnius járat leszállításáról.

Amint már az első pillanatban sejteni lehetett, most már egy vizsgálat is igazolja: semmilyen bomba nem volt a Ryanair-gépen, melyet a fehéroroszok leszállásra kényszerítettek május 23-án Minszkben, csakhogy letartóztathassák a Belaruszban szélsőségesnek és rendszerellenesnek tartott Raman Prataszevicset és orosz barátnőjét, Szofija Szapegát.

A lengyel hatóságok által elvégzett vizsgálat – a földre kényszerített repülő a Ryanair Sun-é volt, amely Varsóban van bejegyezve – egyértelműen kiderítette, semmilyen bombaveszély nem volt a járaton, így semmi sem indokolta annak lászállítását a fehéroroszok részéről.

A lengyel állami ügyészség a nyomozás során tanúként kihallgatta az utasok, valamint a légitársaság képviselőinek egy részét, és átvizsgálta a repülőgépet is. Azonosították a minszki irányítótoronyban május 23-án zajló események közvetlen szemtanúját is.



Ráadásul kiderült, hogy a minszki toronyban a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztje tartózkodott, aki utasításokat adott a Ryanair-gép pilótájával kommunikáló légiforgalmi irányítónak. Éppen a KGB-tiszt döntött a gép minszki leszállásáról. Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője úgy fogalmazott: a Lukasenka-rezsim műveletéről volt szó, amellyel zsarolás és a pilóta terrorizálása révén leszállásra kényszerítették a civil gépet azért, hogy letartóztassák a fedélzetén utazó ellenzékit.

Prataszevicset az őrizetbe vételét követően megverték, majd letartóztatása után többször lépett fel a fehérorosz állami médiában, önkritikát gyakorolva, és vádolva korábbi ellenzéki társait. Jelenleg senki sem tudja, hol tartózkodik. Barátnője ellen éppen szerdán emeltek hivatalosan vádat társadalmi gyűlöletkeltés miatt, és Szofija Szapega az Izvesztyija című orosz napilap szerint az enyhébb ítélet reményében szintén együttműködik a hatóságokkal.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek