Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden első nagy veresége: elnyerték a republikánusok Virginiát!

10perc.hu
2021. 11. 03.
Joe Biden első nagy veresége: elnyerték a republikánusok Virginiát!

A republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást, holott egy évvel ezelőtt még a demokraták 10 százalékponttal megnyerték az államban az elnökválasztást.

Vélhetően elnöki éveinek egyik, ha nem a legnagyobb vereségét szenvedte el alig egy évvel megválasztását követően Joe Biden. Ugyanis a republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást a demokrata Terry McAuliffe előtt.

Hogy miért is annyira fájó mindez az amerikai elnöknek és pártjának? Nos, az 54 éves Youngkin egyrészt újoncnak számít a politikában, másrészt leszámítva az államban az elmúlt 40 évben valamennyi kormányzóválasztáson a Fehér Ház aktuális lakójával ellenkező pártállású jelöltet választottak.

Ráadásul egy évvel azután, hogy Joe Biden a 2020-as amerikai elnökválasztás során Virginia államot 10 százalékponttal megnyerte, a mostani eredmény egyfajta ítéletként értelmezhető Biden elnökségével kapcsolatban. A virginiai vereség különösen riadalmat okozhat a párton belül a jövő évi félidős választások előtt, amikor az amerikai kongresszus irányítása a tét.



És hogy a demokraták méregpohara csordultig teljen, jelenleg a New Jersey államban rendezett kormányzóválasztáson a voksok 80 százalékos feldolgozottságánál nem a biztos győztesnek tartott jelenlegi demokrata kormányzó Philip Murphy, hanem a republikánus Jack Ciattarelli vezet. Szintén a republikánus jelölt, Mike Carey nyerte Ohio állam 15. körzetének megürült kongresszusi helyéért kiírt választást.

A kormánypárt egyedül New Yorkban örülhetett, ugyanis a demokrata Eric Adamst választották meg a város 110. polgármesterének, aki Curtis Sliwát, a republikánusok jelöltjét győzte le. Adams, aki a New York-i rendőrség nyugalmazott kapitánya, David Dinkins után a második afroamerikai polgármestere lesz New Yorknak.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek