Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csak Budapestet érinti a kormány új Airbnb-szabályozása

10perc.hu
2024. 10. 07.
Csak Budapestet érinti a kormány új Airbnb-szabályozása

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a kormány felülvizsgálja az Airbnb rövid távú lakáskiadás szabályozását, de kizárólag Budapesten.

Az intézkedés célja a fővárosban kialakult lakhatási problémák kezelése, amelyek különösen a fiatalokat és fiatal családosokat sújtják. Az NGM kiemelte, hogy a szabályozás a vidéki turisztikai célú rövid távú lakáskiadókat nem érinti - közölte a 444.

A közlemény előzménye, hogy szeptember közepén a hatodik kerület lakosai helyi népszavazáson döntöttek arról, hogy 2026-tól tilos lesz rövid távra szállást kiadni Terézvárosban. A kormány ezt a kérdést lakhatási problémaként kezeli, és a lakásvásárlás, valamint lakásbérlés nehézségeinek enyhítésére törekszik.

A minisztériumi közleményt hétfőn előzte meg huszonhat turisztikai szervezet javaslata, amely a teljes tiltás és a jelenlegi szabályozás közötti kompromisszumra hívta fel a figyelmet. A szervezetek szerint „a turisztikai célú rövid távú lakáskiadás egy budapesti, azon belül is a belső fővárosi kerületeket érintő ügy, sem a külső kerületekben, sem a vidéki városainkban nem vet fel kérdéseket”.

Hirdetés

További cikkek