Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tranzakciós illeték: Mi változik a banki díjakban és kedvezményekben?

10perc.hu
2024. 09. 30.
Tranzakciós illeték: Mi változik a banki díjakban és kedvezményekben?

Októbertől tovább nőnek a banki tranzakciós terhek, de a díjmentességi határ emelkedése ellenére az ügyfelek alig éreznek belőle kedvezményt.

Október 1-től az ügyfeleknek további tranzakciós illetékkel kell szembenézniük, különösen a pénznemváltásos ügyleteknél. Ez a 0,45%-os kiegészítő tranzakciós illeték a konverziót tartalmazó tranzakciókra vonatkozik, melyet 20 ezer forintos felső határ korlátoz. A Bank360.hu emlékeztet, hogy ez a kiegészítő illeték az azonos bankon belüli számlák közötti tranzakciókra is vonatkozik, ám a bankkártyás műveletek kivételek maradnak.

Díjstop védi az ügyfeleket év végéig

Bár a díjstop védelmet nyújt a lakossági ügyfeleknek 2024 végéig, a tapasztalatok szerint a bankok a költségeiket idővel beépítik a számlaköltségekbe. Az augusztusi illetékemelés sem jelentett azonnali díjnövekedést az ügyfelek számára, hiszen a szabályok tiltják ennek áthárítását.

2024 augusztusától a lakossági tranzakciók esetében az illetékmentességi határ 20 ezerről 50 ezer forintra nőtt, ami elvileg több ügyletnél biztosítana díjmentességet. Mégis, sok bank hirdetményeiben ez a kedvezmény nem jelenik meg, miközben a tranzakciós illeték változása jól látható minden kondíciós listában.

Kevés bank adja át a kedvezményt

Néhány pénzintézet, mint az MBH Bank, a K&H Bank és a Raiffeisen, figyelembe veszi az 50 ezer forintos illetékmentességi határt a számlacsomagok kialakításakor. Az MBH-nál és a Raiffeisennél augusztus 1-től 50 ezer forintig díjmentesek az átutalások a lakossági számlákon.

Ezzel szemben más bankok, például az Erste és a CIB, továbbra is csak 20 ezer forintos határig biztosítanak kedvezményeket.

Több bank nem használja ki a 50 ezer forintos limit emelését, helyette más kedvezményeket kínálnak. Az OTP meghatározott összegig nyújtja azt, ami akár egymillió forintig is terjedhet. Az UniCredit egyes számlacsomagjai korlátlan számú és értékű díjmentes átutalást kínálnak.

A Bank360.hu szakértői szerint a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy az ügyfelek egy fix összegért cserébe korlátlan számú és értékű online tranzakciót hajthassanak végre. Ez kulcsfontosságú lenne a készpénzhasználat csökkentése és a digitális bankolás előmozdítása érdekében, de a tranzakciós illeték növekedése nehezíti ezen számlacsomagok kialakítását.

Hirdetés

További cikkek