Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tízezer mérnök hiányzik Magyarországról

10perc.hu
2024. 09. 27.
Tízezer mérnök hiányzik Magyarországról

Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke szerint a magyar mérnöki piac jelentős szakemberhiánnyal küzd, jelenleg tízezer mérnök hiányzik az országból.

A szakember elmondta, hogy a rengeteg újonnan épülő gyárhoz nemcsak a beindítás, hanem a folyamatos működtetés érdekében is mérnökökre van szükség, ám jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő szakember - közölte a HRportal.

"A mi felmérésünk szerint több mint tízezer mérnök hiányzik az országból" – mondta Ábrahám László. A szövetség elnöke szerint a mérnöki szakma rugalmas, de sok vállalat technikusokkal próbálja pótolni a mérnöki feladatok egy részét, ami nem ideális hosszú távon. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyetemek a hiány miatt gyakran alacsonyabb színvonalú képzés után is diplomát adnak, mert a munkaerőpiac fel tudja szívni a nem teljesen jól képzett szakembereket is.

Ábrahám szerint a legnagyobb hiány a gépész-, mechatronikai és villamosmérnökök között van, míg az építészmérnöki szakmában valamivel jobb a helyzet. A szakember elmondta, hogy a legjobb mérnököket gyakran külföldi cégek szívják el, különösen kutatás-fejlesztési területekre, mivel a hazai gyárak még nem végeznek ilyen tevékenységet.

Az állásportálokon a mérnökök az egyik legkeresettebb szakmának számítanak, és ennek megfelelően magas fizetést is várnak. "A kezdő mérnökök minimum félmillió bruttót szeretnének kapni, de inkább hatszázezret... Ez reális, ezt meg kell adni" – hangsúlyozta Ábrahám László. Tíz év tapasztalattal rendelkező mérnökök bruttó egymillió forint felett keresnek, míg a kiemelkedő tudással bíró szakemberek akár 1,2-1,5 millió forintot is hazavihetnek.

A mérnökhiányt nemcsak Magyarország, hanem más országok is érzékelik, emiatt próbálják idecsábítani a mérnököket távol-keleti országokból, ám Ábrahám szerint ezek a próbálkozások még csak kísérleti jellegűek. A szakember kiemelte, hogy a magyar cégeknél gyakran nyelvi nehézségek is akadályozzák a külföldi munkavállalók elhelyezkedését, különösen a gyártás területén, ahol az angol nyelvtudás hiánya problémát okoz.

Az oktatás szintje sem megfelelő, hogy elegendő és jól képzett mérnököt biztosítson a gazdaságnak, miközben a vállalatok azonnal keresik a szakembereket. Az egyetemekről kikerülő friss diplomások nem tudják a rövid távú igényeket kielégíteni, ezért sok cég külföldi mérnökökkel próbálja betölteni a hiányt.

Ábrahám László szerint a mesterséges intelligencia megjelenése a mérnöki munkában kiegészítő lehetőségeket nyújt, de nem helyettesíti a mérnöki kreativitást. "A mesterséges intelligencia a mi szakmánkban is megjelent, ám én kiegészítő lehetőségként tekintek rá – rengeteg adatot összegyűjt, elemez, de új javaslatokat nem tesz – hisz a mérnöki kreativitást nem tudja helyettesíteni. " – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy az igazi kihívás a mérnöki kreativitás fejlesztése.

Címkék:
#Munkabér

További cikkek