Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egy új kormányrendelet miatt akár 50 milliárd forintos lyuk keletkezhet Budapest költségvetésében

10perc.hu
2024. 09. 12.
Egy új kormányrendelet miatt akár 50 milliárd forintos lyuk keletkezhet Budapest költségvetésében

Egy friss kormányrendelet komoly pénzügyi kihívás elé állítja Budapestet, amely az eddig alkalmazott pénzügyi megoldásokat ellehetetleníti. A döntés akár 50 milliárd forintos kiesést okozhat a főváros költségvetésében.

A kormány egy friss rendelettel jelentősen megnehezíti Budapest pénzügyi mozgásterét. A döntés értelmében tilos az önkormányzati cégeknek olyan szerződéseket kötni, amelyekben követelésátruházást végeznek, így ellehetetlenítve a főváros által alkalmazott faktorálási megoldásokat - közölte a hvg. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint az idei költségvetést ez még nem veszélyezteti, azonban 2025-re komoly problémákat okozhat.

A kormányrendelet az önkormányzatok pénzügyi lehetőségeit korlátozza azzal, hogy tiltja a követelésátruházásra vonatkozó szerződések érvényes megkötését. Ez a szabály különösen Budapest számára jelentős, mivel a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott faktorálási szerződés keretében a BKK 50 milliárd forinthoz jutott, amely létfontosságú volt a közösségi közlekedés működéséhez. Az új szabályozás ellehetetleníti ezt a pénzügyi megoldást a jövőre nézve.

Főkép forrása:
Karácsony Gergely (Facebook)
Címkék:
#Budapest

További cikkek