Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magyar Péter: Rekordhiány és költségvetési válság Magyarországon

10perc.hu
2024. 09. 10.
Magyar Péter: Rekordhiány és költségvetési válság Magyarországon

Augusztusra összeomlott a költségvetés, rekordhiány, gyengülő forint, növekvő kamatkiadások és újabb megszorítások várhatók.

Magyar Péter Facebook-bejegyzésében drámai helyzetről számolt be: „Augusztusra egyértelműen összeomlott a magyar költségvetés, soha nem látott a hiány az államháztartásban, miközben ismét 400 forinthoz közelít az euró árfolyama.” A politikus azonnali válaszlépéseket követel a kormánytól, hogy milyen újabb megszorításokkal kívánja kezelni a 4,5%-os költségvetési hiány tartását.

Az augusztusi adatok aggasztó képet festenek: 414,4 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ami a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleménye újabb megszorításokat sejtet. Az első nyolc hónapban a kumulált hiány 2857,7 milliárd forintot ért el, ami az éves pénzforgalmi hiánycél 72%-a, és az eredeti terv 113,7%-a.

Az EU-programok bevételei is jelentősen csökkentek, tavaly augusztushoz képest több mint 150 milliárd forinttal kevesebb folyt be ezen a soron. A kamatkiadások összege augusztus végéig 2 413,8 milliárd forint volt, amely 695,5 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Magyar Péter élesen bírálta a gazdaságpolitika irányítóit: 

„Stagnáló gazdaság és fogyasztás, zuhanó ipari és mezőgazdasági termelés, növekvő és egyre dráguló államadósság, ismét felívelő infláció, elszegényedő emberek. Ezek a dilettáns gazdaságpolitika eredményei.”

A politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek azonnal el kell távolítania Nagy Márton gazdaságpolitikai minisztert, akit „gazdaságleállító” miniszternek nevezett.

A költségvetési számok tükrében a gazdasági helyzet súlyosbodik, és a kormány lépései kulcsfontosságúak lesznek az elkövetkező hónapokban, hogy elkerüljék a még nagyobb pénzügyi válságot.


Főkép forrása:
TISZA Párt Facebook oldala

További cikkek