Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Közel 10 év után fordulat a Buda-Cash ügyben

10perc.hu
2024. 09. 06.
Közel 10 év után fordulat a Buda-Cash ügyben

Pozitív fejlemények a Buda-Cash botrány után: megkezdődött az ügyfelek eszközeinek visszaszolgáltatása

Közel egy évtizeddel a Buda-Cash brókerbotrány után végre kedvező hírek érkeztek az egykori ügyfelek számára, mivel megkezdődött a pénzeszközök és részvények visszaszolgáltatása – számolt be róla a Telex. A felszámolásért felelős PSFN (Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit) Kft. megállapodott az Equilor Zrt.-vel, egy működő brókercéggel, amely segíti az ügyfeleket a nekik járó eszközök visszajuttatásában.

A PSFN saját adatbázisa alapján kezdte meg az ügyfelek értesítését, elsősorban postai úton, de ahol rendelkezésre áll telefonszám, ott az Equilor telefonon is felveszi a kapcsolatot. 

A visszaszolgáltatandó eszközök között forint, deviza és részvények is találhatók. Az ügyfelek több lehetőség közül választhatnak: eladhatják, eltranszferálhatják eszközeiket, vagy akár az Equilornál számlát is nyithatnak, és folytathatják a kereskedést. Ez utóbbi lehetőség az Equilor számára üzleti szempontból is előnyös lehet, hiszen így új ügyfelekre tehet szert.

A visszaszolgáltatás 2023 augusztusában indult el, és várhatóan hónapokig eltarthat. 

A becslések szerint több ezer ügyfél több milliárd forintnyi eszközéről van szó. 

A hosszadalmas folyamat hátterében jogi viták álltak, különösen a Buda-Cash egykori nemzetközi partnereivel, köztük a Saxo Bankkal, amely sokáig vonakodott kiadni az ügyfelek vagyonát, arra hivatkozva, hogy ők közvetlenül a Buda-Cash-sel álltak kapcsolatban, nem pedig a magyar ügyfelekkel.

Az ügyek egyediek, mivel egyes részvények az évek alatt értéket szép összegre nőhetett egy-egy papír értéke, míg mások elértéktelenedtek, és az ügyfelek nem tudták eladni őket a hosszú várakozási idő alatt.

Címkék:
#Tőzsde

További cikkek