Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mitől kerülhet 2000 forintba egy töltött croissant?

10perc.hu
2024. 07. 08.
Mitől kerülhet 2000 forintba egy töltött croissant?

A 2000 forintos croissantok ára mögött több tényező is áll.

Miért kerül egy töltött croissant akár 2500 forintba, miközben a diszkontokban ugyanez a termék 200-400 forint? Valamint, hogyan lehetséges, hogy külföldi Michelin-ajánlott pékségekben olcsóbban kapható a croissant, mint Budapesten? A Telex elemző cikkében több pékségtulajdonost kérdezett.

A prémium croissantok ára mögött a minőségi alapanyagok és a bonyolult elkészítési technika áll. A jó minőségű vaj és liszt beszerzése nem mindig könnyű, különösen Magyarországon, ahol a hazai lisztminőség változó, ezért sok pék külföldről importál alapanyagokat. A leveles tészta elkészítése precíz munkát igényel, ahol minden mozdulat és hőmérséklet ellenőrzése kulcsfontosságú. Dragomán György író is felvetette, hogy a külföldi pékségekben olcsóbb a croissant, amit a hazai alapanyagproblémák és az emberi munkaerő intenzív igénye magyaráz.

A minőségi különbséget nem csak az alapanyagok, hanem a szakértelem is befolyásolja. A magyar pékek gyakran kénytelenek drágább megoldásokat választani, hogy prémium minőséget kínáljanak. Például a pisztáciás croissant-nál kézzel válogatott pisztáciát használnak, ami drágább, de finomabb krémet eredményez. Ezen túl, egyes pékségek külön baristát alkalmaznak a jobb kávéért, ami szintén növeli a költségeket.

A vaj árának ingadozása is jelentős hatással van az árakra. Dormán Péter, a Freyja vezetője a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy az ára évente kétszeresére is nőhet, ami megnehezíti a stabil árképzést. A minőségi vaj nem csak az íz miatt fontos, hanem a tészta rétegződéséhez is elengedhetetlen.

Összességében, a prémium croissant-ok magas ára a minőségi alapanyagok, a bonyolult elkészítési folyamatok és az emberi munkaerő költségeinek kombinációjából adódik. A különleges alapanyagok, mint a francia liszt és a kézzel válogatott pisztácia, valamint a szakértelem mind hozzájárulnak a magasabb árakhoz. A hazai pékségek számára a stabil minőség biztosítása gyakran külföldi alapanyagok beszerzését is megköveteli, ami további költségekkel jár.

A teljes elemzés itt olvasható.

További cikkek