Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már nemcsak az egészségügyben van hosszú várólista: heteket kell várnod, ha műszakiztatod az autódat

10perc.hu
2024. 05. 23.
Már nemcsak az egészségügyben van hosszú várólista: heteket kell várnod, ha műszakiztatod az autódat

A vizsgaállomások leterheltek, ugyanis most jár le azoknak az autóknak a műszakija, amelyeket két éve, a koronavírus-járvány miatti mentesség megszűnésekor vizsgáztattak a tulajdonosok.

Nem sok idejük maradt a tulajdonosoknak arra, hogy műszaki vizsgára vigyék a járműveiket, ám nem lesz könnyű dolguk, mert vannak olyan vizsgaállomások, ahol két-három hetet is várni kell az időpontra. A hírről először a Totalcar számolt be armageddont emlegetve: autósok százezrei árasztották el egyszerre a hazai vizsgabázisokat, a rendszert behalt, az időpontok hetekkel előre elfogytak. A beszámolóból az is kiderült, hogy a hatósági vizsga ára 2016 óta változatlan, azaz 16 290 forint.

„Folyamatosan csörögnek a telefonok, mindenki igyekszik bejelentkezni, és keresi a helyet, hogy hol tudja megoldani a műszaki vizsgát”

– közölte az RTL Híradó riportjában Temesvári Ferencné, a Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Szervezetének elnöke. 

Mint ismert, a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet miatt több okmány, így a műszaki vizsga érvényességét tartalmazó forgalmi sem járt le. Ez a mentesség 2022 júniusában megszűnt. Csaknem 1 millióan hagyták az utolsó pillanatra a megújítást, a vizsgaállomások alig győzték a munkát. Most is hasonló a helyzet, ráadásul a magyar autók átlagéletkora, ami 16 és fél év, így előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb javításokat is el kell végeztetni a friss műszakihoz. 

Ha valaki mégis kicsúszna az időből, annak a vizsgaállomások igazolást adnak.

„Ha valaki úgy megy műszaki vizsgára, hogy még érvényes a műszaki vizsgája, akkor a vizsgaállomások igazolásokat tudnak kiadni, és meghosszabbítjuk a legelső időpontig, amikorra tudunk műszaki vizsgaidőpontot adni”

– tette hozzá Temesvári Ferencné. 

Főkép forrása:
Kovács Tamás / MTI
Címkék:
#Autó

További cikkek