Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drasztikus visszaesés a magyar ipari termelésben

10perc.hu
2024. 05. 15.
Drasztikus visszaesés a magyar ipari termelésben

Magyarország ipari termelése 2024 márciusában jelentősen visszaesett.

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában. A feldolgozóipari alágak mindegyikében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a gép, gépi berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. februárinál 3,0%-kal kisebb volt - tájékoztat a KSH.

Az ipari export volumene 12,2%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át adó járműgyártás kivitele 13,5%-kal, míg a villamos berendezések gyártása, amely az export 14%-át teszi ki, 19,4%-kal csökkent. Az ipar belföldi értékesítése 7,7%-kal, a feldolgozóipar belföldi eladásai pedig 8,5%-kal estek vissza az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő járműgyártás volumene 11,5%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjárműgyártás 9,4%-kal, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása pedig 12,6%-kal csökkent.

Magyarország minden régiójában visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: Nyugat-Dunántúlon a legnagyobb mértékben, 16,2%-kal, Dél-Alföldön pedig a legkevésbé, 3,0%-kal.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 14,0%-kal volt alacsonyabb, mint 2023 márciusában. Az új belföldi rendelések 4,9%-kal, míg az új exportrendelések 15,4%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány március végén 21%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Az ipari termelés 4,1%-kal csökkent. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 5,9%-kal, míg a 39%-ot képviselő belföldi értékesítésé 4,1%-kal esett vissza.

A feldolgozóipar tizenhárom ágazata közül tizenegyben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 14,1%-kal a gép- és gépi berendezés gyártásában. A legnagyobb ágazat, a járműgyártás kibocsátása 5,3%-kal csökkent. Mindössze két ágazatban nőtt a termelés volumene: az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártásában 4,1%-kal, valamint a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozásban 0,8%-kal.

További cikkek