Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újból robbanászerű lehet az infláció

10perc.hu
2024. 05. 09.
Újból robbanászerű lehet az infláció

Szakértők vizsgálták meg a jelenlegi inflációs helyzetet.

A Portfolio elemzői szerint a friss inflációs adatok alapján áprilisban 3,7%-ra emelkedhetett az egy évre visszatekintő drágulás, ami 14 hónapnyi csökkenés után az első emelkedés lenne. Az év hátralévő részében további lassú emelkedés várható, az év végére 5% feletti értékkel - közölte a Forbes.

Mi okozta az infláció lassulását?

Az infláció a 2023 januári 25,7%-os csúcsról kezdett el mérséklődni, az év második felében felgyorsult a csökkenés, 2024-ben pedig kisebb mértékben, de tovább lassult. Ennek köszönhetően a mutató már a jegybank 2-4%-os toleranciásávjába is visszatért.

Vége a csökkenésnek?

A Portfolio felmérésében részt vevő szakértők többsége úgy véli, hogy a márciusi 3,6% lehetett az inflációs mélypont. A következő hónapokban enyhe emelkedés várható, majd egy trend nélküli mozgás jellemzi majd az inflációt, 5% alatt. Azonban az év végére jelentős emelkedésre számítanak a szakértők, 5,4%-ra jósolva az éves inflációt. Ennek oka, hogy tavaly a recesszió és egyes egyedi tényezők miatt alacsonyak voltak az áremelések, ami 2024-ben erős bázishatást eredményez.

Mit jelent ez a fogyasztóknak?

Az infláció emelkedése a reáljövedelem csökkenését jelenti a fogyasztók számára. A jegybank célja, hogy az inflációt 2-4% között tartsa, de a jelenlegi trendek arra utalnak, hogy ez a cél nehezen tartható 2024 végén.

További cikkek