392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Változás várható a munkabérekben 2024-ben

10perc.hu
2024. 03. 28.
Változás várható a munkabérekben 2024-ben

A 2024-es év béremelkedésekkel teli ígéretet hordoz a munkavállalók számára, de komoly kihívást állít a cégek elé.

A cégek többsége béremelésre készül 2024-ben, de aggódnak, hogy a munkavállalók elvárásainak megfelelő mértékű bérfejlesztést nem tudnak végrehajtani. A munkaerőhiány tovább fokozza a tétet, a kékgalléros munkakörökben akár pár ezer forintos különbségért is munkahelyet váltanak a munkavállalók - írja a gazdasagportal.hu.

A szektortól és munkakörtől függetlenül a munkaerőhiány bérfejlesztésre kényszeríti a cégeket. Az építőipar, a feldolgozóipar és a minőségbiztosítási mérnöki pozíciók érintettek leginkább. A logisztikai területen a legnagyobb a nyomás a béremelés szempontjából, CNC-seket, sofőröket és targoncásokat reális bérszinten szinte lehetetlen találni.

A munkavállalók nem elégszenek meg az inflációkövető béremeléssel. A cégek többsége az infláció mértékéhez igazítja a béreket, de a munkavállalók 1-2%-os reálbérnövekedést várnak. A munkaerő-megtartás érdekében a cégek 2023-ban átlagosan 12-15%-kal emelték a béreket, de 2024-ben ennél kisebb mértékű emelésekre lehet számítani.

A cégek bizakodóak a 2024-es üzleti év bevételeit illetően, de a működési költségeik is emelkednek. A Jobtain 8%-os átlagos bérfejlesztést prognosztizál. Sokan kivárnak és figyelik a versenytársakat, de a szakemberhiány miatt kényszerben vannak béremelést végrehajtani.

A beruházások által keletkező munkaerőigény felforgathatja a piacot, a környező vállalatok tervezettnél magasabb bérfejlesztésre kényszerülhetnek. A HR-esek legnagyobb kihívása a bérezési és juttatási kérdések kezelése, a munkavállalói elvárások kielégítése. A munkaerő-kölcsönző cégek széles piaci rálátással és tapasztalattal rendelkeznek a bérezési csomagokkal kapcsolatban, így segítik a cégeket a toborzás és a munkaerő-megtartás sikerében.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek