391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nem változtatott a Fed az irányadó kamaton, Jerome Powell fontos bejelentést tett

10perc/MTI
2024. 03. 21.

A Federal Reserve (Fed) szerdán nem változtatott az irányadó kamat-tartományon, 5,25-5,50 százalékon maradt a cél.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fed közleménye szerint a célsávot 5,25-5,50 százalékon hagyta, immár az ötödik egymást követő alkalommal.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal; szeptemberben, novemberben, decemberben és januárban pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed a döntés indoklásában kiemelte

A legfrissebb makrogazdasági mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági aktivitás szilárd ütemben bővül, a munkahelyek számának növekedése továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció mérséklődött az elmúlt évben, azonban továbbra is magas.

A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kiemelte, hogy a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

Úgy ítélik meg, hogy egyensúlyba kerültek a foglalkoztatási és az inflációs cél elérését fenyegető kockázatok. A gazdasági kilátások eközben bizonytalanok, ezért a bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációra.

A Fed határozottan elkötelezte magát a 2 százalékos inflációs cél elérése mellett

Az alapkamatláb céltartományának bármilyen módosítását mérlegelve a bizottság továbbra is körültekintően fogja értékelni a beérkező adatokat, a kilátások változását és a kockázatokat. Véleményük szerint addig nem helyénvaló a céltartományt csökkenteni, amíg nem nyer nagyobb bizonyosságot, hogy az infláció fenntarthatóan 2 százalék felé halad.

A bizottság ismét megjegyezte, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Jerome Powell fontos bejelentést is tett

Előrejelzésük szerint 2024-ben összesen 75 bázispontos kamatcsökkentés valószínű, összhangban a decemberi prognózissal.

Főkép forrása:
Federal Reserve

Hirdetés

További cikkek