387.95 Ft

361.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hiába vagy diák, ha nyári munkát vállalsz, az adózás szempontjából felnőttnek számítasz

10perc.hu
2023. 06. 26.
Hiába vagy diák, ha nyári munkát vállalsz, az adózás szempontjából felnőttnek számítasz

A munkavállaláshoz a diákoknak is adóazonosító jelre van szükségük, amelyet a 23T34-es nyomtatványon lehet igényelni.

A nyári munkát vállaló diákok közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, így ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint más munkavállalókra, kivéve ha diákszövetkezeken keresztül vállalnak munkát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A törvényi szabályozás szerint a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát.

A munkavállaláshoz a diákoknak is adóazonosító jelre van szükségük, amelyet a 23T34-es nyomtatványon lehet igényelni. Ez legegyszerűbben a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be elektronikusan.

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) esetében nem kötelező a szerződést írásba foglalni. Viszont munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó - munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.


A munkavállaláshoz a diákoknak is adóazonosító jelre van szükségük, amelyet a 23T34-es nyomtatványon lehet igényelni     Fotó: Pixabay


A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 232 000 forint.

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye, vagyis havi 499 952 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az erre jogosultaknak. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2023-ban havonta maximum 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2024. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Adó

Hirdetés

További cikkek