Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa! A szépkorúak ma sokkal kevesebb élelmiszert vehetnek, mint augusztusban

10perc.hu
2022. 10. 13.
Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa! A szépkorúak ma sokkal kevesebb élelmiszert vehetnek, mint augusztusban

Az élelmiszerek túlnyomó részét tekintve lényegesen rosszabb volt az idősek helyzete, mint az esztendő korábbi hónapjaiban, vagy a korábbi években.

Az, hogy az élelmiszerárak gyorsuló emelkedése mennyiben teszi nehezebbé az egyes társadalmi csoportok mindennapjait, attól is függ, hogy ezek a rétegek túlnyomó részben milyen termékeket szoktak fogyasztani. A Központi Statisztikai Hivatal a társadalom szegmenseire lebontott áremelkedésről is átfogó statisztikát vezet, ami alapján jellemzően a nyugdíjasok az élelmiszerdrágulás egyik legnagyobb vesztesei.

Az élelmiszerek eleve elsöprő mértékű drágulása ugye eleve elképesztő mértékű, 35,2 százalékos drágulása kimondottan a nyugdíjasokra vetítve még ennél is magasabb, az ő esetükben 36,3 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2021 óta. És az sem mindegy persze, hogy egy 170 ezer forint körüli nyugdíjból kell valakinek kihúznia a hó végéig, vagy egy átlagos fizetésből.

A Pénzcentrum összeállításában megnézte néhány alapvető élelmiszer árváltozását, és azt, hogy mennyit lehetne belőlük vásárolni egy átlagos magyar nyugdíjból. Mivel azokról a termékekről van szó, amikre a nyugdíjasok leginkább rászorulnak, ezzel kiderül, vajon kevesebbet ér-e a nyugdíj jelenleg, mint egy évvel ezelőtt.


Zsemléből például 165 darabbal kevesebb jött ki egy átlagos nyugdíjból, mint egy hónappal korábban      Fotó: freepik.com


Nos, az élelmiszerek túlnyomó részét tekintve lényegesen rosszabb volt az idősek helyzete, mint az éve korábbi hónapjaiban, vagy a korábbi években. Zsemléből például 165 darabbal kevesebb jött ki egy átlagos nyugdíjból, mint egy hónappal korábban. Tojásból is 232 darabbal, azaz több mint 20 doboznyival kevesebbre futotta egy átlagos magyar idősnek, mint augusztusban.

Az nyugdíjak elértéktelenedése 2,8 százalékos ESL tejben mérve is brutális. 25,1 literrel kevesebbre futotta az előző hónaphoz mérve. A párizsi esetén közel másfél kilóval kevesebb felvágott jött ki ugyanis egy átlagos nyugellátástól az év kilencedik hónapjában, mint az egyel azelőttiben.


Almából most épp 7 kilóval esett vissza a szépkorúak vásárlása       Fotó: freepik.com


A burgonya esetében egy átlagos nyugdíjból 44,5 kilóval futotta kevesebbre szeptemberben, mint augusztusban, míg almából most épp 7 kilóval esett vissza a szépkorúak vásárlása. A cukornál viszont csupán 2,6 százalékos volt ugyanis a visszaesés az augusztusi szinthez képest.

Éves összevetésben a helyzet még lesújtóbb. A júliusi nyugdíjemelés ellenére is annyit esett ugyanis a nyugdíjak vásárlóértéke, hogy alig maradt olyan termék, amiből többet engedhetett meg magának egy átlagos nyugdíjas, mint 2021 azonos időszakában.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek