387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsicsökkentés: a változásokba a plázák kiskereskedői csődbe mennek

10perc.hu
2022. 08. 15.
Rezsicsökkentés: a változásokba a plázák kiskereskedői csődbe mennek

Az üzleteknek emelkedő rezsi- és beszerzési árakkal, valamint jó adag forgalomcsökkenéssel kell számolniuk a fűtési szezon beindulásával, aminek költségét csak nagyon kevesen tudják kitermelni.

Immár megvan egy újabb réteg, mely vélhetően nagy százalékban tönkre megy a megnövekedett energiaárak miatt. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a plázákban üzlethelyiséget bérlők nem fogják tudni megoldani azt a terhet, amit az emelkedő rezsi- és beszerzési árak és a rezsicsökkentés átalakítása miatti jó adag forgalomcsökkenés a nyakukba zúdít.

Neubauer Katalin a Növekedés.hu-n elmondta, az üzletek fenntartási költsége a plázákban már eddig is nagyon magas volt. Ráadásul az üzletközpontok egyelőre képtelenek megmondani, vajon az energiaszámláik mennyire nőnek a téli időszakban, ám az biztos, hogy ennek jelentős részét ráterhelik a boltosokra.

Az MNKSZ főtitkára hozzátette, a jelentős rezsiemelkedés miatt a lakosság is takarékos üzemmódra áll át, azaz csak arra költ majd, amire a megélhetéséhez feltétlenül szüksége van. Ez pedig azzal jár, hogy a megemelkedett költségeket az árakban részben kompenzáló kereskedők vagy elveszítik a vevőkörük jó részét, vagy maradnak a régi árakon, de akkor a bevételük csökken jelentősen.

A vállalkozások nagy része ugyanis eddig az árbevételük 3-5 százalékát fizették ki energiaszámlákra, azoknak 2023-ban már 12-13 százalékkal kell majd számolniuk. Ráadásul az adózási jogszabályok változása miatt – a KATA-törvény átalakítása – a költségeik szintén jelentősen megnövekednek.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek