388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

CSOK: szigorított illetékfizetés

10perc.hu
2021. 05. 19.
CSOK: szigorított illetékfizetés

Ha valakiről utólag kiderül, hogy még sem jogosult a családi otthonteremtési kedvezmény utólagos illetékmentességére, vissza kell majd fizetnie azt.

Noha maga az elképzelés, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) jó ötlet volt, mégis számos alkalommal kiderült, hogy azok, akik felvették a vele járó kedvezményekkel, visszaéltek a kínálkozó lehetőségekkel. Ilyen kedvezmény például az utólagos illetékfizetés.

Az idén bevezetett szabály értelmében csak abban az esetben kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett, tehát utólagos gyermekvállaláshoz kötött csok feltételei nem teljesültek – írta meg az Index.

Ilyen, például ha a vállalt határidőre nem egészségügyi okok miatt nem született meg a vállalt gyermek, vagy valamilyen egyéb okból az igénylő a teljes CSOK-ot visszafizette. A fenti eseteknél a NAV utólag szabta ki a korábban elengedett vagyonátruházási illetéket, de abban az esetben eddig nem kellett azoknak az illetéket pótlólag megfizetni, akik nem megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményben részesültek.



Nos, a mostani szigorítás ez utóbbin változtat, és a CSOK minden formájában meg kell az illetéket fizetni, ha az igénybe vevő nem lesz jogosult utólag a kedvezményre. Például megszegte az elidegenítési tilalmat, nem lakáscélra használják a CSOK-ból is vett ingatlant, vagy haszonélvezeti jog keletkezik rajta, ugyanakkor az egészségügyi okokból nem teljesített gyermekvállalás esetén maradna az illetékmentesség.

Az új és szigorúbb szabály már csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket a törvény hatálybalépését követően írnak alá.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek