387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hitelképes-e a magyar átlagkereset?

10perc.hu
2020. 11. 11.
Hitelképes-e a magyar átlagkereset?

A KSH legfrissebb adatai szerint 263 000 forint a nettó átlagbér - de mindez vajon mennyi hitelre elegendő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég hozta nyilvánosságra a legújabb bérstatisztikákat. Ebből kiderült, hogy ma Magyarországon az első nyolc hónapban 395 000 forint volt a bruttó átlagbér, ami nettó 263 000 forintos átlagkeresetnek felel meg. A bankmonitor.hu szakemberei megnézték, hogy ez az összeg mekkora hitel felvételéhez elegendő.

Nos, a hitel mértékét és ezzel együtt a havi törlesztőt a pénzintézetek minden esetben az úgynevezett „jövedelemarányos törlesztési mutató” (JTM) alapján számolják ki. A JTM azt mutatja meg, hogy az adós jövedelmének hány százalékát teszik ki a fennálló tartozásainak havi törlesztőrészletei, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adósságfék-rendelete alapján ez az arány soha nem haladhatja meg a jogszabályban meghatározott értékeket. Ezzel védik mindkét felet a túladósodástól.


A jelenlegi helyzetben egy átlagbér körüli fizetéssel rendelkező a teljes fizetésének 50%-át fordíthatja személyi kölcsön törlesztésre, feltéve, hogy ez az egyetlen hitele. Azaz, az egyhavi törlesztőrészlete nem haladhatja meg a 131 500 forintot. Jelzáloghitel esetén viszont a törlesztőrészlet csak akkor érheti el a bér 50%-át, ha a hitel kamatperiódusa legalább 10 év.

Bármilyen furcsának hangzik, de a törlesztő elérhető kerete növelhető egy adott lehetőségnél. A JTM ugyanis azokat a hitelkereteket is figyelembe veszi, melyeket esetleg az ügyfél nem is használ. Az ilyen esetekben az elérhető keret 5%-ának megfelelő törlesztőt feltételez minden bank. Tehát, ha valaki javítani szeretné a hitelfelvételi esélyeit, érdemes lemondania a nem használt folyószámla-hitelkeretet és hitelkártyát.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek