2025. 12. 06.

381.78 Ft

327.85 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Súlyos higiéniai problémák a budapesti plázák éttermeiben, 12 ellen eljárás indult

Súlyos higiéniai problémák a budapesti plázák éttermeiben, 12 ellen eljárás indult
10perc.hu
2025. 06. 04.
Fotó: 10perc.hu

Árkád, WestEnd, Pólus, minden vizsgált étterem szabálytalanságot követett el. A hatóság mindegyik ellen eljárást indított.

Hirdetés

Súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) egy friss ellenőrzéssorozata során, amelyet három budapesti bevásárlóközpont – az Árkád, a WestEnd és a Pólus Center – vendéglátóhelyein végzett - írta a HVG.

A vizsgálat 12 éttermet érintett, és az eredmény lesújtó: mindegyik egység ellen hatósági eljárás indult.

Lejárt élelmiszerek, nyomonkövethetetlenség, hiányzó engedélyek

Az NKFH szakemberei 52 tétel élelmiszert azonnal kivontak a forgalomból, többek közt az alábbi okok miatt:

  • 14 tétel minőségmegőrzési ideje lejárt

  • 16 élelmiszer fogyaszthatósági ideje is túllépett

  • 21 termék jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt

  • 1 tétel nem megfelelő fagyasztással került tárolásra

A dolgozók képzettségét illetően is komoly hiányosságok derültek ki: több helyen nem volt igazolható az élelmiszer-higiéniai oktatás, egészségügyi alkalmassági papírok hiányoztak, a nyersanyagokat és készételeket pedig nem minden esetben tárolták elkülönítve.

A házhozszállítás miatt megnövekedett árukészletet sok helyen nem tudták megfelelő körülmények között tárolni, mivel a raktárkapacitás szűkös – ez tovább fokozza az élelmiszerbiztonsági kockázatot.

Szennyezett környezet és rendszerszintű hiányosságok

A hatóság nemcsak az ételekkel és az alkalmazottakkal kapcsolatban talált problémát. A háttérhelyiségek állapota is kifogásolható volt:

  • Nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek

  • Több helyen sérült burkolatok, amelyek elősegíthetik a kártevők megtelepedését

  • Hiányos hulladékkezelési és kártevő-mentesítési eljárások

Ezek egy része nemcsak az éttermek hibája, mivel a plázákban sok háttérhelyiség – például tárolók, mosogatók – közös használatban vannak, így az üzemeltető felelőssége is felmerül.

Külön említést kapott a Pólus Center, ahol nem működik központi tálcamosó, ezért a vendégek által használt tálcákat a konyhában vagy a zöldség-előkészítő helyiségben tisztították – ez szintén komoly higiéniai kockázat.

Az NKFH az eljárásokat megindította, az érintett vendéglátóhelyek és plázaüzemeltetők részéről várhatóan intézkedésekre lesz szükség, hogy elkerüljék a bírságokat, illetve újra megfeleljenek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Címkék:

További cikkek