Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A lakosság többsége ellenzi az iskolabezárásokat

10perc.hu
2024. 09. 26.
A lakosság többsége ellenzi az iskolabezárásokat

A Publicus Intézet felmérése szerint a magyar lakosság többsége nem ért egyet azzal, hogy a kormányhivatalok bezárták az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több iskoláját.

A felmérés, amelyet a Népszava megbízásából készítettek, kimutatta, hogy a válaszadók 66 százaléka ellenzi a döntést, míg mindössze 11 százalék támogatja azt. A megkérdezettek 23 százaléka nem nyilvánított véleményt a kérdésben - közölte a 24.hu.

A kutatás szerint az iskolabezárás híre a magyar lakosság jelentős részéhez eljutott: a fideszes szavazók 59 százaléka, az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt híveinek 90-90 százaléka, valamint a pártnélküliek 71 százaléka hallott az ügyről. A felmérés arra is rávilágít, hogy az ismeretek hiánya befolyásolja a bezárások megítélését. Az ellenzéki és a Tisza Párt támogatóinak körében szinte egyöntetűen ellenzik a döntést, míg a fideszes szavazók között 39 százalék ért egyet a bezárásokkal, 20 százalékuk viszont ellenzi azt.

Külön kérdés foglalkozott azzal, hogy Iványi Gábor egyháza azért halmozott fel adósságokat, mert a kormány megvonta tőle az egyházi státuszt, ezzel együtt a költségvetési támogatásokat is. A válaszadók 26 százaléka ezen információ birtokában elbizonytalanodott vagy nem válaszolt, míg 14 százalék már nem értett egyet az iskolabezárásokkal.

A megkérdezettek 48 százaléka véli úgy, hogy politikai bosszú állhat az iskolabezárások hátterében, míg 11 százalék „inkább valószínűnek” tartja ezt. A fideszes szavazók 19 százaléka is politikai motivációt sejt a döntés mögött, míg az ellenzéki és Tisza Párt támogatói körében ez az arány 84 és 90 százalék. A pártnélküliek 56 százaléka szintén ezt a véleményt osztja.

A felmérés egy héttel azután készült, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta azt a híresztelést, miszerint Orbán Viktor a 2000-es években kiemelt támogatást ajánlott volna Iványinak egy közös fotóért cserébe.

Főkép forrása:
Egységes Diákfront - Budapest Facebook
Címkék:
#Oktatás

További cikkek