Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Néhány nappal tanévkezdés előtt Iványi Gáborék több iskoláját is bezáratták

10perc.hu
2024. 08. 30.
Néhány nappal tanévkezdés előtt Iványi Gáborék több iskoláját is bezáratták

Törlésre került a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola a nyilvántartásból, miután meghaladta a törvényben előírt tartozási határértéket.

Meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t.

Közleményük szerint a gyerekek érdeke, hogy olyan rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra, ezért a jogszabályok pontosan rögzítik a köznevelési intézmények gazdálkodásának szabályait, felhalmozott tartozásainak lehetséges mértékét.


Miután működése során csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. 

A kormányhivatal döntése értelmében a diákok új, rendezett hátterű intézményekben kezdhetik meg a tanévet.

A fenntartó MET nem tudja biztosítani a szegedi iskola folyamatos és biztonságos működésének feltételeit, ami közvetlenül veszélyezteti a gyermekek megfelelő testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődésének és az oktatáshoz való jogának érvényesülését. Ezért a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a gyermekeket megillető jogok biztosítása érdekében új oktatási intézmények kijelöléséről, és a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolának az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából való törléséről döntött.

A MET folytatólagosan nem fizette saját munkavállalóinak járulékait. 

A szegedi intézmény emellett 9 millió forintot meghaladó - ebből több mint 7 millió forint hat hónapon túli - lejárt közműtartozást is felhalmozott. A tartozások miatt hosszú távon nem biztosított az intézmény villamosenergiával és gázzal való ellátása, így az oktatás biztonságos, rendezett körülmények között történő megszervezése ellehetetlenült.

A kormányhivatal döntésének értelmében az érintett 133 gyermek szeptember 1-jétől a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétett köznevelési intézményekben kezdhetik meg a tanévet.


Főkép forrása:
Oltalom Karitatív Egyesület Facebook
Címkék:
#Oktatás

További cikkek