Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Lázár János elvárja a MÁV új vezetőitől a személyes részvételt

10perc.hu
2024. 09. 02.
Lázár János elvárja a MÁV új vezetőitől a személyes részvételt

Lázár János építési és közlekedési miniszter arra kérte a MÁV új vezetőit, hogy aktívan vegyenek részt a vasúti problémákról szóló vitákban, és ne engedjék, hogy a MÁV körüli diskurzusok önjelölt szakértőkre épüljenek.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn reggel zárt körű megbeszélést tartott a MÁV-csoport új vezetőivel, és a Facebook-oldalán osztotta meg a tárgyalás legfontosabb részleteit. A miniszter kiemelte, hogy a MÁV járműparkját és a hazai vasúti pályát nem lehet azonnal megújítani, mivel 30 év hátránnyal kell számolni, de máris elindultak a jelentős fejlesztések. „Közel 850 milliárd forintból mintegy félezer kilométernyi sínt újítunk fel, újraindítjuk a hazai IC-kocsik gyártását és jó minőségű használt járműveket szerzünk be” – írta Lázár. Az elsődleges elvárás a MÁV új vezetése felé, hogy változtasson az utasokkal való hozzáálláson, és ne hagyja, hogy a vasútról szóló kép önjelölt szakértők kezébe kerüljön - közölte a Telex.

A miniszter további elvárásként fogalmazta meg, hogy a MÁV új vezetői személyesen vegyenek részt a MÁV-ról zajló vitákban. „Van a magyar vasútnak elég baja, nincs rá szükség, hogy álfideszes ellenzéki vagy álellenzéki fideszes politikusok még csúsztatásokkal és hazugságokkal is hergeljék ellene az utasokat” – írta Lázár, aláhúzva a proaktív részvétel fontosságát.

Az elmúlt héten a MÁV szolgáltatásairól és a vasútvonalak állapotáról szóló vita felerősödött, miután a Keleti pályaudvaron kisiklott egy vonat öt kocsija, ami több napra megbénította a budapesti pályaudvar forgalmát. E baleset kapcsán Lázár János augusztus 16-án ötpontos közlekedési akciótervet jelentett be, amely az állampolgári jogként elérhető közlekedést, 1 milliárd eurós uniós hitelt vasútépítésre, leszerelt nyugati járművek beszerzését, a MÁV vezetésének lecserélését és vasútállomások felújítását tartalmazza.

Hegyi Zsolt, a MÁV új vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy független vizsgálatot indítanak a Keletiben történt baleset okainak feltárására. Az előzetes vizsgálatok szerint a kisiklást két törött csavar okozta. Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár és főpolgármester-jelölt, kritikát fogalmazott meg a miniszter nyilatkozataival kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”.

Főkép forrása:
Lázár János (Facebook)

További cikkek