Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Takács Péter: a kötelező szűrővizsgálatok célja nem az emberek nyomasztása, hanem egészségük védelme

10perc.hu
2024. 08. 15.
Takács Péter: a kötelező szűrővizsgálatok célja nem az emberek nyomasztása, hanem egészségük védelme

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint a kötelező szűrővizsgálatok bevezetése nem az emberek terhelését szolgálja, hanem egészségük megóvását.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában hangsúlyozta, hogy a kötelező szűrővizsgálatok bevezetésével a kormány célja nem az emberek nyomasztása, hanem egészségük megóvása - közölte a 24.hu.

Takács kifejtette, hogy egy új, 15 évre szóló népegészségügyi stratégiát dolgoztak ki, amely fokozatosan valósul meg, és amelynek részeként a már meglévő országos szűrővizsgálati programok – mint a mammográfia és a vastagbélszűrés – mellett egy új típusú, általános egészségfelmérés is bevezetésre kerül.

Az új szűrőprogram célja a népbetegségek, különösen a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségek korai felismerése. Ennek keretében a pácienseket egy kockázatértékelő kérdőívvel szűrik, majd olyan vizsgálatokat végeznek, mint az EKG, alap laborvizsgálatok és alapvető fizikai vizsgálatok. Takács hangsúlyozta, hogy a kötelező szűrések nem tartalmazhatnak invazív beavatkozásokat vagy sugárterheléssel járó vizsgálatokat, így például a vastagbélszűrés sem lesz kötelező.

A munkavállalók részvételét egy bonus-malus rendszerű szociális hozzájárulási kedvezménnyel ösztönöznék, amely a munkáltatókat érdekeltté teszi abban, hogy minél több dolgozójuk vegyen részt az ingyenes, állam által kínált menedzserszűréseken.

Takács Péter végül hozzátette, hogy a kormány egyelőre nem hozott döntést a kötelező szűrések bevezetéséről, és erről még nem folytattak tárgyalásokat.


Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

További cikkek