Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter: egészségügyi válsághelyzet van

10perc.hu
2024. 08. 15.
Magyar Péter: egészségügyi válsághelyzet van

Magyarország nem háborús, hanem súlyos egészségügyi válsághelyzetben van – állítja Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.

Magyar Péter szerint a jelenlegi helyzetért a kormány a felelős, amely „évek óta szisztematikusan alulfinanszírozza és lerohasztja az állami egészségügyet, miközben a kórházi szolgáltatásokat kiszervezi haveri cégeknek.” Magyar szerint az állami egészségügyből folyamatosan pénzt vonnak el, ami miatt a kórházak több mint 70 milliárd forintos adósságot görgetnek maguk előtt, és sokszor nem tudják kifizetni a beszállítókat - közölte a 24.hu.

Eközben „a kormány több tízmilliárd forint adófizetői pénzzel támogatja a magánkórház építési projekteket, és információink szerint nem véletlen az állami egészségügy teljes lezüllesztése, hiszen ott lapul már a miniszterelnök fiókjában az egészségügy magánosításának jól kidolgozott terve.” Magyar szerint a kormány a 35 éves koncessziók bevezetésére készül az egészségügyben is, hasonlóan ahhoz, ahogy Mészáros Lőrinc cégeinek átjátszották a teljes autópálya hálózatot.

A politikus felsorolta a válsághelyzet jeleit: „majdnem ezer háziorvosi praxis betöltetlen, mintegy másfél millió magyar ember nem jut alapszintű, napi orvosi ellátáshoz, a még meglévő háziorvosok 30 százaléka betöltötte a nyugdíjkorhatárt.” Magyar kiemelte, hogy a kórházakban az ápolók fele hiányzik, és több helyen emiatt maradnak el a műtétek.

„Semmelweis Ignác hazájában a kórházi mosdók többségében nincs szappan és fertőtlenítőszer, folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma. Több tízezer honfitársunk hal meg évente megelőzhető betegségekben.” A politikus szerint „Magyarország világelső több daganatos megbetegedésben. Minden harmadik magyar férfi meghal a 65. születésnapja előtt. Egyre több unoka nő föl nagyszülő nélkül.”

A kormány szerinte elvette a szülés előtt álló nőktől a szabad orvosválasztás jogát, és sorra zárja be a vidéki szülészeteket. „A kórházi várólisták egyre hosszabbak, van olyan beavatkozás, amire 6-7 évet kell várni.” Magyar rámutatott, hogy azok, akik nem tudnak éveket várni, kénytelenek milliókat fizetni a magánegészségügyben.

Közleményében Magyar Péter kijelentette, hogy a Fidesz-kormány „14 év alatt gyáva volt hozzányúlni az orvosbárói rendszerhez, gyáva volt megkezdeni az égető reformokat.” Szerinte a kormány a válsághelyzetek idején „másra hárítja a felelősséget, vagy a százmilliárdos propagandája segítségével a szőnyeg alá söpri a problémát.”

Magyar Péter szerint most halljuk „a magyar egészségügy és a magyar betegek utolsó segélykiáltását,” és ha most nem lépünk, „lemondunk a gyerekeink és unokáink jövőjéről.”

Követeli, hogy a miniszterelnök azonnal szakítsa meg nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést, és csoportosítsa át a szükséges forrásokat az egészségügy megmentésére. Magyar javasolja, hogy Orbán Viktor szüntesse meg Rogán Antal propaganda minisztériumát, és „a propagandára allokált százmilliárdokat csoportosítsa át az egészségügyre,” mert „a propaganda árt, az egészségügy életeket ment.”

A Tisza Párt elnöke vállalja, hogy kormányzati felhatalmazás esetén lépésről lépésre újjáépíti a magyar egészségügyet, létrehozza az Egészségügyi Minisztériumot, és évente minimum 500 milliárd forint plusz forrást biztosít az égető reformok megkezdéséhez.


Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek