Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Csaknem ezer háziorvos hiányzik a körzetekből

10perc.hu
2024. 08. 15.
Csaknem ezer háziorvos hiányzik a körzetekből

Az elmúlt másfél évben drámaian megemelkedett a legalább hat hónapja üresen álló háziorvosi állások száma, és a helyzet egyre romlik.

Az utóbbi másfél évben drasztikus növekedést tapasztalhattunk a betöltetlen háziorvosi praxisok számában Magyarországon. A Válasz Online cikke alapján 2016-ban még csak 252 háziorvosi praxis volt üres, tavaly augusztusban ez a szám már 659-re nőtt. Azóta a helyzet tovább romlott, és 2024 augusztusában már 910 betöltetlen háziorvosi körzet volt az országban - közölte a Telex.

A kormány számos reformot vezetett be az elmúlt években a háziorvosi rendszer átalakítása érdekében, például a háziorvosi rendelők önkormányzati tulajdonának központosítását, azonban ezek az intézkedések nem oldották meg a problémát. A reformok részeként a körzetek összevonásra kerülnek, és sok páciens számára a háziorvosi ellátás csak távolabbi, járási egészségközpontokban lesz elérhető.

Eközben a háziorvosi pályát választó fiatalok száma folyamatosan csökken, sokan inkább nagyvárosi kórházakban kezdenek dolgozni vagy külföldre távoznak. Láposi Szilárd, a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke szerint a fiatal orvosok egyre kevésbé érdeklődnek a háziorvosi praktizálás iránt. Az orvosi kamara tavalyi adatai szerint a 35 év alatti háziorvosok száma már alig haladja meg az 85 évnél idősebb orvosokét, és a háziorvosok közel 40 százaléka már betöltötte a 65. életévét.

A fővárosban különösen aggasztó a helyzet: öt évvel ezelőtt még tíz alatt volt a betöltetlen körzetek száma, jelenleg azonban már 86 praxis áll üresen. A koronavírus-járvány és a kötelező központi ügyeleti rendszer kialakítása is hozzájárult a probléma súlyosbodásához. A korábban milliókért eladható háziorvosi praxisok ma már gyakorlatilag eladhatatlanok lettek; például a Vas megyei Vép gyermekorvosa hónapokig próbálta eladni praxisát mindössze öt forintért, de nem talált rá vevőt.

További cikkek