Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Június vége óta problémás a közgyógyjogosultság-lekérdezés a gyógyszertárakban

10perc.hu
2024. 08. 02.
Június vége óta problémás a közgyógyjogosultság-lekérdezés a gyógyszertárakban

Az elmúlt hetekben a gyógyszertárak nem tudták ellenőrizni a közgyógyellátásra való jogosultságot, ami miatt a betegek nehézségekbe ütköztek gyógyszereik kiváltásakor.

A gyógyszertárakban a VirEP nevű jogosultság-lekérdezési rendszer meghibásodása miatt nem tudták ellenőrizni a jogosultságot, így a betegek nem juthattak hozzá a szükséges, gyakran életmentő gyógyszereikhez  - írja a Gulyásággyú Média, aki a problémával megkereste Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét is.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara tájékoztatása alapján június 24-e óta vannak problémák a rendszerrel. 

A NEAK honlapján közzétett tájékoztatás szerint a betegeknek mostantól magukkal kell vinniük a közgyógyellátási igazolványukat a gyógyszertárakba, amit korábban a VirEP rendszer létezése miatt nem kellett. Azonban a NEAK által kiadott közlemény nem tartalmazott részleteket erről az új kötelezettségről, amely csak július 5-én vált ismertté a Magyar Gyógyszerészi Kamara Facebook-oldalán keresztül.

A Gyógyszerészi Kamara közösségi médiában tett bejelentése szerint nem karbantartásról van szó, hanem a VirEP rendszer hibájáról. A NEAK válaszai szerint a rendszer 2006 óta működik, de a technológiai fejlődés miatt elavulttá vált, így az eszközök cseréje és az átállás elkerülhetetlen.

Az alapkezelő elmondta: „Az átállás folyamatosan zajlik, néhány patikával már elindultunk és folyamatosan kerül kiterjesztésre mindaddig, amíg el nem érjük, hogy minden patika ezen keresztül forgalmazzon”.

A NEAK szerint az átállásnak zavartalanul kellene zajlania, és a gyógyszertáraknak továbbra is ki kell adniuk a gyógyszereket, ha a rendszer nem működik megfelelően. A jelenlegi szabályozás előírja, hogy a gyógyszerészeknek ellenőrizniük kell a közgyógyellátási igazolvány érvényességét, ha a rendszer nem érhető el. Azonban a NEAK nem tudott pontos időkeretet adni a probléma megoldására.

A rendszer hibái és az ebből fakadó információs zavarok komoly nehézségeket okoznak a betegek számára, akik nem jutnak hozzá időben szükséges gyógyszereikhez. A helyzet sürgős megoldást igényel, hogy a betegek ne szenvedjenek el nem szükséges hátrányokat az egészségügyi ellátásban. A NEAK és a gyógyszertárak közötti kommunikáció javítása elengedhetetlen, hogy a betegek a lehető leggyorsabban és gördülékenyen hozzájuthassanak a szükséges kezelésekhez.

További cikkek