Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újraszámlálás: Karácsony Gergely vezet Vitézy Dáviddal szemben

10perc.hu
2024. 07. 10.
Újraszámlálás: Karácsony Gergely vezet Vitézy Dáviddal szemben

Az eddig újraszámolt szavazatok alapján Karácsony Gergely vezet Vitézy Dáviddal szemben.

A június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során Karácsony Gergely előnye 105 szavazattal nőtt Vitézy Dáviddal szemben, így szerdán kora délután 146 szavazattal vezet - tudósított a Telex.

Az újraszámlálás során vagy nem találnak eltérést a korábban megszámolt szavazatoktól, vagy csak néhány szavazatnyi különbség mutatkozik. Az egyik kerület 24 szavazókörében például 14-ben jól számolták meg a szavazatokat, míg 10 szavazókörben találtak egy-két érvénytelen vagy rossz helyre sorolt szavazatot. Jelentősebb eltérések is előfordultak: egy helyen 68 Karácsony Gergelyre leadott szavazatot számoltak Vitézy Dávidhoz, egy másik szavazókörben pedig 25 Karácsonyra leadott szavazatot Vitézyhez.

Vitézy Dávid szerint eddig korrekten zajlik az újraszámlálás, és szükség volt rá, hogy az ilyen szavazatkülönbségnél automatikus újraszámlálást vezessenek be. A szavazatok újraszámlálását Vitézy alkotmányjogi panasza után a Kúria rendelte el, és a Nemzeti Választási Bizottság szavazatszámlálói kedden kezdték meg a számolást. Ahogyan mi is megírtuk, a szavazatszámlálás július 11-ig tart, és az eredményt július 12-én hirdetik ki.

Július 9-én nyolc kerületben számoltak újra, július 10-én további nyolc kerület szavazatait nézik át, míg július 11-én a maradék hét kerület kerül sorra. Az újraszámlálás sajtónyilvánosan, NVB-tagok, nemzetközi megfigyelők, valamint a főpolgármester-jelöltek megbízottainak jelenlétében zajlik, a Kúria képviselői, valamint Karácsony Gergely és Vitézy Dávid delegáltjai is felügyelik a folyamatot a helyi választási iroda köztisztviselői mellett.


Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek