Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Főpolgármester-választás: megkezdték a szavazatok újraszámlálását nyolc kerületben

10perc.hu
2024. 07. 09.
Főpolgármester-választás: megkezdték a szavazatok újraszámlálását nyolc kerületben

A fővárosi újraszámlálás eredményei várhatóan a héten pénteken válnak nyilvánossá.

Megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása nyolc budapesti kerületben. Az újraszámolás július 9-én, szerdán indult és július 11-ig, csütörtökig tart. Az eredményeket várhatóan július 12-én, pénteken hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - tájékoztatott a Telex.

Az I. kerületi önkormányzat épületében Sárhegyi Zoltán, az NVB fideszes delegáltja adott tájékoztatást az újraszámlálás menetéről. Elmondta, hogy a folyamat nyilvános, és Vitézy Dávid, valamint Karácsony Gergely polgármesterek delegáltjai mellett a Kúria képviselői is megfigyelik. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint az újraszámlálás három napig tart, és az NVB pénteken, július 12-én állapítja meg a végső eredményt. Az érvényes szavazatokat a helyi választási irodák (HVI) köztisztviselői vizsgálják át újra.

Július 9-én nyolc kerületben – az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben – zajlik az újraszámolás. A maradék 15 budapesti kerületben szerdán és csütörtökön folytatódik a folyamat. Az NVI hétfői sajtóközleménye szerint a három napos újraszámolás sajtónyilvánosan, NVB-tagok, nemzetközi- és a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők jelenlétében történik. Karácsony Gergely által megbízott megfigyelőknek olyan körülményeket kell vizsgálniuk, mint a szavazólapokat tartalmazó urnák sértetlensége, a szavazólapokat tartalmazó kötegek lezártsága, érvénytelen szavazatok jelenléte az érvényes szavazatok között, valamint az egyes jelöltekre leadott szavazatok pontos számlálása.

A Kúria július 7-én rendelte el az érvényes szavazatok újraszámlálását, miután az Alkotmánybíróság helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának. Litresits András MSZP-s NVB-tag szerint a Kúria végzése törvényellenes, és úgy véli, hogy a szavazatok újraszámlálása a Kúria feladata lenne, nem az NVB-é. A Kúria nem kommentálta Litresits megállapításait, csak annyit közölt, hogy a döntés magyarázata a határozat indokolásában található.

Június 10-én úgy tűnt, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere 324 szavazatos előnnyel, de a 24 589 érvénytelen szavazat miatt Vitézy Dávid újraszámlálást indítványozott. Az NVB június 15-én újraszámolta az érvénytelen szavazatokat, de Karácsony Gergely előnye 41 szavazatra csökkent Vitézy Dáviddal szemben.


Főkép forrása:
MTI/Balog Zoltán

További cikkek