Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ma tárgyal a kormány a magyarországi üzemanyagárakról

10perc.hu
2024. 07. 03.
Ma tárgyal a kormány a magyarországi üzemanyagárakról

Újra napirenden az üzemanyag kérdés, szerdán tárgyal a kormány az egyre magasabb benzinárakról.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV Híradónak adott interjújában rámutatott, hogy az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára fölé emelkedtek. Ezt a problémát szerdán tárgyalja a kormány - számolt be az Index az ATV értesülései alapján. 

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a kormány kész beavatkozni az üzemanyagpiacon, ha nem történik árcsökkentés. Az NGM közleménye szerint az üzemanyagkereskedőknek vissza kell térniük a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat a szomszédos országok átlagára alá kell csökkenteniük a családok védelme érdekében.

Nagy Márton kifejtette, hogy az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért a kormány napirendre tűzi a kérdést. A miniszter hangsúlyozta, hogy vagy a kiskereskedők alkalmazkodnak, vagy komoly szabályozói lépésekkel be fognak avatkozni.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az ársapkával való fenyegetés veszteséges helyzetbe hozhatja a benzinkutakat. 

Bár az előző ársapkás ciklust még túlélték tartalékaikból, egy újabb ciklust már nem tudnának átvészelni, ami tömeges benzinkútbezárásokat eredményezhet.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a kereskedők nem felelősek az áremelkedésért. 

Hangsúlyozta, hogy a magyarországi üzemanyagárak túladóztatottak. 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a kőolaj világpiaci árának csökkenése esetén mérséklődhetnek a hazai üzemanyagárak is.

A Holtankoljak értesülései szerint az üzemanyagok nagykereskedelmi árai ismét változnak csütörtöktől, július 4-től. 

A benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal növekszik, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal lesz drágább.

Azonban az autósok nem minden esetben fogják ezt az áremelkedést tapasztalni a benzinkutaknál, mivel a kutak eltérően reagálhatnak a nagykereskedelmi árak változásaira. Jelenleg a 95-ös benzin átlagára 616 forint, a gázolajé pedig 627 forint. Az árak akár egy napon belül is többször változhatnak, ami folyamatosan mozgásban tartja az átlagárakat is. 

Ha az áremelkedést a kutak átvezetik áraikban, a benzinért 618 forintot, a gázolajért pedig 631 forintot kell majd fizetni.

További hírek autó rovatunkban:

Újból visszahívja a Tesla a Cybertruckot

Kiszállhat a Renault a Forma 1-ből

További cikkek