Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már a szomszédos országok üzemanyaga is olcsóbb mint hazánkban

10perc.hu
2024. 06. 28.
Már a szomszédos országok üzemanyaga is olcsóbb mint hazánkban

Az NGM közleménye szerint a benzinárak és a gázolaj ára túl magas, és a kormány kész beavatkozni az üzemanyagpiacon, ha nem történik árcsökkentés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken kiadott közleménye szerint a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, és igazítsák azokat a szomszédos országok átlagáraihoz. Az NGM a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján megállapította, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében szükséges az árak mérséklése a családok védelme érdekében - számolt be az MTI.

Jelenleg Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagosan 610 forintba kerül literenként, míg a dízel üzemanyag ára átlagosan 629 forint. Ezzel szemben a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forint, a gázolajé pedig 611 forint. 

Ez azt jelenti, hogy a magyar autósoknak jelenleg többet kell fizetniük az üzemanyagért: a benzin 4 forinttal, a gázolaj pedig 18 forinttal drágább, mint a szomszédos országokban.

A kormány hangsúlyozta, hogy a kereskedőknek vissza kell térniük a korábbi hónapok gyakorlatához, és csökkenteniük kell az árakat a szomszédos országok átlagára alá. 

Amennyiben ez nem történik meg, a kormány kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A Holtankoljak arról számolt be, hogy ismét emelkedik a benzin ára, ezúttal 3 forinttal. A hétvégén a 95-ös benzin ára így literenként 613 forintra nő, míg a gázolaj ára változatlan marad, továbbra is 629 forint.

A hónap végére az üzemanyagok átlagárai tehát a következők lesznek:

  • 95-ös benzin: 613 Ft/liter
  • Gázolaj: 629 Ft/liter

További cikkek