Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nemzetközi nőnap: miért fontos a mai napig?

10perc.hu
2024. 03. 08.
Nemzetközi nőnap: miért fontos a mai napig?

Már több, mint egy évszázada  március 8-án ünneplik a nemzetközi nőnapot a világ több pontján.

Hogyan kezdődött a nemzetközi nőnap?

A nemzetközi nőnap (IWD) a munkásmozgalomból nőtt ki. A magokat 1908-ban vetették el, amikor 15 000 nő vonult végig New Yorkon, rövidebb munkaidőt, jobb fizetést és választójogot követelve. Egy évvel később az Amerikai Szocialista Párt meghirdette az első nemzeti nőnapot. Az ötlet, hogy a rendezvényt nemzetközi eseménynek nyilvánítsák, Clara Zetkintől, kommunista aktivistától és a nők jogainak szószólójától származik. Ő vetette fel 1910-ben a dolgozó nők nemzetközi konferenciáján Koppenhágában, javaslatát egyhangúlag támogatta a konferencián részt vevő 17 ország 100 nője. - közölte a BBC.

Az első nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1975-ben kezdte el jelölni az eseményt. Az ENSZ által (1996-ban) elfogadott első téma a "A múlt ünneplése, a jövő tervezése" volt.

Miért március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot?

Zetkin eredeti ötlete a nemzetközi ünneplésről nem kötődött konkrét naphoz. A március 8-i dátumot azt követően választották, hogy 1917-ben az orosz nők "kenyeret és békét" követeltek egy háborús sztrájk során. Négy nappal a sztrájk után a cár lemondásra kényszerült, és az ideiglenes kormány megadta a nőknek a szavazati jogot.  Az Oroszországban akkor használatos Julián-naptár szerint a nők sztrájkja február 23-án kezdődött. A világ nagy részén használt Gergely-naptár szerint ez a dátum március 8-a.

Hogyan ünnepelnek a nagyvilágban?

A nemzetközi nőnap számos országban nemzeti ünnep. Kínában az Államtanács tanácsára sok nő fél napot kap szabadnapot a munkából. Világszerte több ezer eseményt tartanak, többek között felvonulásokat, beszélgetéseket, koncerteket, kiállításokat és vitákat. 

Olaszországban az IWD-t Festa della Donna-nak hívják, és a mimózavirágok népszerű ajándéknak számítanak. Oroszországban a virágeladások általában megduplázódnak a nemzetközi nőnap környékén. Az Egyesült Államokban március a nők történelmének hónapja. Az amerikai nők eredményei előtt minden évben kiadott elnöki proklamáció tiszteleg.

Joe Biden amerikai elnök 2024. március elején egy Instagram-bejegyzésben azt mondta, hogy a hónap "az énekelt és nem énekelt úttörők és szószólók örökségét ünnepli, akik igazságosabbá, igazságosabbá és szabadabbá tették a világot".

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek