Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

10 ezer fa a 10 ezer fő alatti falvakba - Településfásítás újratöltve

Komjáti Ági
2024. 01. 16.
10 ezer fa a 10 ezer fő alatti falvakba - Településfásítás újratöltve

Indul a Településfásítási Program negyedik üteme a 10 ezer fő alatti településeken. A döntéshozók 13 fajta facsemete között válogathatnak a készlet erejéig.

Nagy István agrárminiszter bejelentette, a programban 10 ezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer lakost el nem érő települések. 4000 ezer fát tavasszal, 6000 fát ősszel osztanak ki, igazodva az ültetési időszakokhoz.

2020-ban indult az Országfásítási Program

Az agrárminiszter arra emlékeztetett - írta meg az infostart.hu -, hogy a Településfásítási Program az Országfásítási Program részeként indult el 2020-ban. A cél a vidéki települések környezeti állapotának javítása és azok zöldítése.

A Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika erdősítési támogatásait is népszerűsíti az országfásítás. Nagy István arra is kitért, hogy a korábban csökkenő erdőtelepítési trend az akciónak köszönhetően megfordult.

Az országfásításban 43 700 hektár új erdő telepítéséhez jutottak pályázati forráshoz a magyar gazdák.

Eddig 46 ezer fát ültettek el a programban

A Településfásítási Program eddig lezajlott 3 ütemében összesen 46 ezer fa került az önkormányzatokhoz, ebben 1500 község vett részt. Ez a Vidékfejlesztési Programban 2 milliárd forintos ráfordítást jelentett.

A negyedik ütem végére 56 ezer fa kerülhet összesen a községekbe, ehhez pedig újabb 550 millió forint támogatást kapnak a települések. Nagy István hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta ez a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés az országban.

A programban a már korábban részvevő önkormányzatok újra pályázhatnak

Azok a községek is pályázhatnak a Településfásítási Programban, akik már korábban sikeresen vettek részt a pályázaton. A részvétel most is előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezés a www.orszagfasitas.hu weboldalon már elindult, és január 30-ig tart.

A már regisztrált települések február 1-től adhatják le igényléseiket online. Az önkormányzatok ezúttal 13 fafajtából választhatnak. Településenként maximum 30, minimum 10 fát lehet igényelni.

A faültetés mellett az állatvédő szervezetek szélmalomharcát is segíthetjük, például a tudatos állattartással.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek