Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Állatok tízezrei kóborolnak Magyarországon, pedig van megoldás

Nagy Ági
2024. 01. 13.
Állatok tízezrei kóborolnak Magyarországon, pedig van megoldás

Magyarországon is nagy gondot okoznak az utcán kóborló macskák és kutyák.  Az állatvédő szervezetek szélmalomharcot vívnak, pedig mi is tehetünk ellene.

Több tízezer kóbor kutya és macska van ezekben a percekben is Magyarország utcáin. Az állatbarátok kiposztolják őket a közösségi felületeken, egyesek befogadják őket, de megoldást leginkább az állatvédőszervezetektől várják. Pedig mi is tehetünk ez ellen!

A magyar háztartások háromnegyedében van kutya vagy macska

Egy tavaly szeptemberi felmérés szerint a magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot. A legtöbben kutyát tartank, négy háztartásból háromban van eb. Szorosan mögöttük a macskák állnak, amit minden második állattartó gondoz.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar lakosság fontosnak tartja az állatvédelmet, az egytől tízig tartó skálán az állatvédelem 7,38 pontot kapott. Akkor mégis honnan ez a sok kóbor állat? Miért vannak tele a menhelyek? Mit tehetünk mi?

Az állatvédő szervezetek égető problémának tartják a házi szaporulatokat, melynek „következményei” sok esetben újabb utcára került cicák és kutyák lesznek. A menhelyek befogadóképessége véges, a befogott állatokért pedig nem állnak sorba a gazdijelöltek.

A kulcsszó: felelős állattartás

Felmérések szerint a gazdák nagy része úgy gondolja, hogy a felelős állattartás kimerül a chip belövetésében, a táplálásban és az oltások beadatásában. Ez azonban nem így van! Attól a perctől, hogy magunkhoz veszünk egy állatot, felelősek vagyunk érte.

A felelős állattartás aranyszabályai közé tartozik, hogy nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. Sokan azonban megfeledkeznek erről, és tanácstalanul állnak, ha kedvencük egy kosárnyi kiscicával vagy kutyussal állít haza.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy az országban még mindig nagyon sokan engedik feleslegesen szaporodni a kutyákat és a macskákat. Ebből adódik, hogy több a szaporulat, mint amennyi felelős állattartó. 

Több nyomós okból is érdemes ivartalanítani

Ha fontos nekünk kedvencünk egészségügyi állapota, több, mint ajánlott ivartalaníttatani. Erre egyszer van szükség kutyusunk vagy cicusunk életében, ezzel megelőzzük a felesleges szaporulatot, és az állat életét is meghosszabbítja. 

A rutinműtét mellett szól, hogy nincs felesleges szaporulat, megelőzzük a tüzeléssel járó kellemetlenségeket, nincs álvemhesség és megelőzzük súlyos betegségek kialakulását. Az ivartalanítást célszerű fiatal korban elvégeztetni, akár féléves kortól. 

Azt, hogy hogyan válhatunk felelős gazdikká, tanulni kell. Szerencsére egyre több civil szervezet jut el az iskolákba, ahol már a legkisebbeknek felhívják a figyelmét az ivartalanítás fontosságára. Ezzel csökkenthetjük a gazdátlan állatok számát is.

A szemléletváltás elengedhetetlen, korábban a Nébih Gazdijogsi néven oktatási programot indított, amiről itt írtunk.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek