Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ingyen közlekedhetnek márciustól a külhoni magyarok Magyarországon

Komjáti Ági
2024. 01. 12.
Ingyen közlekedhetnek márciustól a külhoni magyarok Magyarországon

Lázár János építési és beruházási miniszter nem túlzott, amikor a tömegközlekedéssel kapcsolatos teljes reformot emlegette. Azon túl, hogy megszűnik az eddig jegyrendszer, más változások is lesznek.

Az ország- és vármegyebérletek új rendszerének bejelentése után újabb változásokra számíthatnak a magyarok a közösségi közlekedést illetően. Márciustól ugyanis a határon túli magyarok ingyen utazhatnak a helyközi tömegközlekedéssel Magyarországon.

Magyar Igazolvánnyal ingyenes lesz a  tömegközlekedés

Nem teljesen új a lehetőség a határon túli magyarok számára, ugyanis korábban évi 4 alkalommal használhatták jelentős, 90%-os kedvezménnyel a tömegközlekedési eszközöket. A hagyományosan csak "zöld könyvecskének" nevezett igazolvány ezt lehetővé tette.

Márciustól elsejével ez abban változik, hogy a mindeddig korlátozott szolgáltatás korlátlanná válik. A tömegközlekedést a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is díjmentesen használhatják. 

Ahogy azt a MÁV Sajtóosztálya a vajdasági Szabad Magyar Szó kérdésére megírta, "a helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe". Ezzel együtt is jóval kedvezményesebb lesz az utazás végösszege.

Kinek jár a Magyar Igazolvány?

Magyar igazolványt egyébként a nem magyar állampolgárságú, de magukat magyarnak valló más országok állampolgárai igényelhetnek, bizonyos meghatározott országok konzulátusain. Ezek közé tartozik a Horvátország, Romániában, a Szerbia, a Szlovákia, a Szlovénia és Ukrajna.

Ugyanakkor bizonyos tiltások is szerepelnek azzal kapcsolatban, hogy kinek nem jár a dokumentum. llyenek például azok, akik Magyarországon lakóhelyet létesítettek, vagy rendelkezik ideiglenes lakóhely igazolással.

Mire jó még a Magyar Igazolvány?

Ahogyan az a Belügyminisztérium weboldalán is olvasható, "a Magyar igazolvány és Magyar hozzátartozói igazolvány különféle alanyi jogon járó kedvezmény igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát Magyarország területén".

Ezek közé tartoznak egyebek mellett a kulturális kedvezmények, az utazási kedvezmények, a diákkedvezmények, a pedagóguskedvezmények, vagy akár az oktatási kedvezmények is.

Mint korábban írtuk, mindezeken kívül teljes reform következik a magyar tömegközlekedésben.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek