Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megszűnik minden bérlettípus a Volán és a MÁV járatain

Komjáti Ági
2024. 01. 09.
Megszűnik minden bérlettípus a Volán és a MÁV járatain

Csak az országbérlet és vármegyebérlet marad a Volán és a MÁV járatain, de a kedvezmények rendszere is átalakul. Jön a napijegy, és az ingyenes utazás.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter azt nyilatkozta, a teljes reform után március 1-től két új jegytípust is bevezetnek. A Volán és a MÁV járataira napi jegyeket is lehet majd vásárolni, melyek országosan és vármegyénként használhatók fel.

Napijegyet is válthatunk az országbérlet és vármegyebérlet mellett

Lázár János korábban arról beszélt, a jegy- és bérletrendszer átalakításával jelentősen egyszerűsödhet a tömegközlekedés. A számos kedvezményt és díjtámogatást - mely mintegy 100 különböző jegytípussal működött - most átláthatóbbá teszik.

A cél, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést az egyszerűsített jegyvásárlási rendszerben. Az ígéretek szerint idén indulhat el a vasút 10 éves fejlesztési programja, és ha megvalósul, jó eséllyel kényelmesebben utazhatunk majd a MÁV-val.

Az építési és közlekedési miniszter kiemelte, hogy korlátlan napijegyet is bevezetnek március 1-től. Ezzel vármegyénként és akár országosan is korlátlanul utazhatunk. A vármegye napijegy 990 forintba, míg az országos 4990 forintba kerül majd.

Megszűnnek a kedvezmények, de lesz, aki ingyen utazhat

A jelenleg érvényben lévő 65 különböző utazási kedvezmény közül mindössze 22-t tartanak meg a tervek szerint. Az 50%-os kedvezménnyel megvásárolható jegytípusok megmaradnak, és vonatkoznak majd többek között minden 14 és 25 év közötti utasra.

Szintén féláron vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók, valamint az oktatásban tevékenykedők márciustól. Az érintetteknek a kedvezmény érvényesítéséhez regisztrációra lesz szükségük.

Március 1-től ingyen utazhat majd minden 14 év alatti a MÁV járataival, de a Volán és a HÉV járatokon is. Aki eddig 90%-os kedvezménnyel utazott, március 1-től ingyen teheti azt meg. A 65 év felettiek továbbra is térítésmentesen utazhatnak.

Lázár újabb ajánlatot tett a Budapest-bérlettel kapcsolatban is

Korábban megállapodást kötött volna a Kormány és Budapest az új bérlet- és jegyrendszer mentén, de ez meghiúsult. Lázár János most új ajánlattal állt elő, ami egy lehetséges megoldásként szolgálhat a fővárosban és helyközi járatokon is utazóknak.

A miniszter elmondta, hogy a reformban a minisztérium elfogadja azt, hogy a MÁV és a Volán járatain használhatják az utasok a Budapest-bérletet, cserébe viszont a BKK-nak is el kell fogadnia az ország- és vármegyebérlet meglétét.

Korábban egyébként arról is beszámolt a sajtó, hogy az országos egyhavi bérlet 18900 forint, a vármegyei 9450, míg a havi diákbérlet megyénként 945 forint lesz.

Talán jobb is, hogy így összességében olcsóbban utazhatunk, hiszen más dolgok mellett, drágább lesz a bankolás is.

Főkép forrása:
MTI/Vajda János
Címkék:
#MÁV

További cikkek