Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hiába a szakmai érvelés, a kormány hosszabb téli és tavaszi, míg rövidebb nyári szünetet akar

10perc.hu
2023. 07. 31.
Hiába a szakmai érvelés, a kormány hosszabb téli és tavaszi, míg rövidebb nyári szünetet akar

A tervezett változtatás miatt összetorlódnának az érettségiztető pedagógusok vizsgák előtti napjai, nem tudnak egyszerre vizsgáztatni, bizonyítványt írni és oktatni a nem végzős évfolyamoknak.

A tavalyi évben is hosszabb volt a téli szünet a diákok számára, bár akkor ezt a döntést az Orbán-kormány az energiaspórolással magyarázta. Hogy idén lesz-e olyan iskola, amely elvérzik a rezsi miatt, az még kérdés. A kormány viszont ismételten hosszabb téli szünetben gondolkodik.

A nyilvánosságra került belügyminisztériumi tervezet szerint nemcsak a téli, de a tavaszi szünet is megnyúlhat, így a nyári szünet egy héttel rövidebb lehet. Ez azt jelenti, hogy egy héttel tovább tartana az iskola a 2023-24-es tanévben.

  • A tervezet szerint a diákoknak 2023. szeptember 1-jén, vagyis pénteken kell majd először iskolába menniük, ezzel együtt pedig megvannak a tervezett tanítási szünetek időpontjai is.
  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő) lesz.
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 20. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 28. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

Az utolsó tanítási nap várhatóan 2024. június 21., péntek lesz, az első félév pedig 2024. január 19-én ér majd véget – írta az eduline.hu. A tervezetben a jövő évi tavaszi érettségi vizsgák és a középiskolai felvételi várható időpontjai is szerepelnek. A nyolcadikosok a központi írásbeli vizsgát várhatóan január 20-án, szombaton írják majd, a pótvizsgák pedig január 30-án lehetnek, míg az írásbeli érettségik 2024. május 3-án kezdődnének, a szóbelikre pedig 2024. június 17-28. között kerülne sor.


A tanároknak egyszerre kéne érettségiztetni, bizonyítványokat írni, és még órákat is tartaniuk kellene a nem végzős évfolyamoknak      Fotó: MTI/Varga György


Az ATV Híradó stábjának nyilatkozó Horváth András azt mondta, ha minden így marad, az ellehetetleníti a tanév utolsó napjait. A Kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusa hozzátette, ilyenkor egyszerre több helyen kell lenniük, szóbeliztetnek, bizonyítványokat írnak, és így még órákat is tartaniuk kellene a nem végzős évfolyamoknak a gimnáziumokban.

"Ennyi mindent egyszerre nem lehet megcsinálni" - jelentette ki Horváth András. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is hasonlóan látja a helyzetet. A nyári szünet eltolása szerintük a diákoknak árthat, de a télivel is vannak fenntartásaik.

"Véleményünk szerint nem a gyerekek jólétével kellene szembeállítani a fűtési költségeket, úgyhogy mi semmiképpen sem javasoljuk, hogy a szüneteknek ez legyen az előírása, hanem maradjunk inkább a réginél" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az ATV Híradónak.

Fontos tudni, hogy ez egyelőre nem a hivatalos tanév rendje, hanem csak tervezet, ezért könnyen előfordulhat, hogy bizonyos időpontokat módosítanak majd, főleg, mivel augusztus 6-ig véleményezni is lehet.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek