Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Turul vagy politikai eszköz? Lázár János védelmébe veszi a vitatott szobrot

10perc.hu
2024. 10. 22.
Turul vagy politikai eszköz? Lázár János védelmébe veszi a vitatott szobrot

Lázár János bejelentette a hegyvidéki turulszobor műemléki védelmét, amidőn Kovács Gergely politikai vitákra hívta fel a figyelmet.


A kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János, hétfő este bejelentette a turulszobor műemléki védelmére vonatkozó intézkedését a Facebookon - közölte a 24.hu.  Kiemelte, hogy „a II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”.

A szobor sorsa körüli viták újabb fejezetét nyitotta meg Kovács Gergely, a XII. kerület frissen megválasztott polgármestere, aki a választások estéjén megemlítette, hogy a szobor szoborparkba fog kerülni.” Ugyanakkor jelezte, nem kívánja a polgármesterségét azzal kezdeni, hogy „utcai harcot vívnak a Mi Hazánk Mozgalom híveivel.”

Kovács a kampány során kifejtette, hogy a szobor nagyon sok embert bánt és zavar. Rámutatott a történelmi kontextusra is, mondván: Nálunk voltak a leggázosabb nyilasok a második világháborúban, onnan 50-100 méterre működtették a központjukat, konkrétan náciknak a nevét sikerült ráírni erre a szoborra.

A polgármester Lázár János bejelentésére reagálva ironikusan megjegyezte, hogy ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Ezen kívül bejelentette a Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel című szoborpályázat tervezett kiírását is.

Kovács hozzátette, hogy a kerületben „sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték.

A Kutyapárt társelnöke, aki szeptemberben megjegyezte, hogy sok, úgy nagyjából 6 millió érdekes ötlet jött az elmúlt hónapokban, azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kerületi turullal, kifejezte, hogy az eddigi legkedveltebb ötlet az lenne, hogy fizetne érte a MIÉP, hogy elvihesse.


Főkép forrása:
Szmrecsányi Boldizsár/Wikimedia Commons

További cikkek