Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tragikus eset Budapesten: hat órát kellett várni a mentőkre

10perc.hu
2024. 10. 16.
Tragikus eset Budapesten: hat órát kellett várni a mentőkre

Egy budapesti egészségügyi intézményben hat órát vártak a mentőre, ami tragikus következményekkel járt. Az OMSZ vizsgálja az ügyet.

Egy budapesti egészségügyi intézményben hat órát kellett várni a mentőre, hogy a beteget a Honvéd Kórházba szállítsák. Az eset október 11-én történt, amikor a belgyógyászati osztályon fekvő asszony átszállítását a vezető orvos is sürgette. A beteg végül a mentők kihívása után 7 és fél órával jutott el a kórházba, ahol már nem tudtak segíteni rajta – derült ki az RTL Híradójából és a Telex cikkéből.

A történetet először Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző osztotta meg a Facebookon, megjegyezve, hogy ez az eset a betegszállítás mélyebb rendszerhibáját jelzi. A beszámoló szerint a meg nem nevezett budapesti egészségügyi intézmény krónikus belgyógyászati osztályáról október 11-én 14:47-kor érkezett bejelentés sürgősségi szállításra, miután az orvos észlelte a beteg állapotának romlását.

A mentő azonban nem érkezett meg sem sürgősen, sem a megadott két órás határidőn belül. A beteg hozzátartozója elmondta, hogy órákkal az értesítés után is hívták a 112-t, és a diszpécserrel vitázott az orvos, hogy milyen szállítást kértek. A diszpécser szerint a vállalt határidő rég elmúlt, hiszen csaknem négy óra telt el.

A mentők végül hat órával a hívás után érkeztek, de ezután is másfél óra kellett ahhoz, hogy a beteg eljusson a Honvéd Kórházba. A hozzátartozó elmondása szerint, miután a mentők látták a vérző beteget, azonnal rohamkocsit kértek, mert csak orvosi felügyelet mellett lehetett szállítani. A hozzátartozó panaszt nyújtott be, hiszen felmerült, hogy az asszony túlélési esélyei nagyobbak lettek volna, ha időben megfelelő orvosi ellátáshoz jut.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a helyzettel kapcsolatban közölte: „Együttérzéssel fordulunk a hozzátartozók felé. A konkrét esettel kapcsolatban a mentésirányítói intézkedések megfelelőségét vizsgáljuk.”


További cikkek