Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Katona maradsz, ha akarod, ha nem: leszerelési tilalom a Magyar Honvédségnél!

10perc.hu
2024. 10. 22.
Katona maradsz, ha akarod, ha nem: leszerelési tilalom a Magyar Honvédségnél!

A Magyar Honvédségnél négy és fél éve érvényben van a leszerelési tilalom, ami sok katonát frusztrál. A helyzet súlyosbodik a háborús veszélyhelyzet miatt.

Négy és fél éve érvényben lévő leszerelési tilalom sújtja a Magyar Honvédséget, amelyet a koronavírus-járvány idején vezettek be - közölte a 24.hu. Azóta a katonák, mint például Gábor főhadnagy, nehezen tudják elhagyni az állományt, annak ellenére, hogy "a kötelező éves fizikai alkalmasságin megbuktam, és pszichiátriai szakvéleményem is van arról, hogy nem vagyok alkalmas katonának".

A kormány 2020 áprilisi rendelete alapján a honvédség tagjai nem távozhatnak önszántukból, mivel a különleges jogrend bevezetésére hivatkozva "az állomány jogait generálisan korlátozzák". A helyzet a háborús veszélyhelyzet kihirdetésével tovább súlyosbodott, és sok katona, aki szeretne leszerelni, falakba ütközik.

Gábor, aki fiatal kora óta a honvédség szolgálatában áll, úgy érzi, hogy a Magyar Honvédségben csalódott, nem a katonai életben. "A honvédség az, amiben csalódtam" – mondja, mivel a 2024 nyarán bevezetett új kormányrendelet (Hjkr.) a katonák jogállásának szigorítását hozta magával. Az új szabályozás miatt a katonák rugalmasabban kötelezhetők készenlétre, a túlórázás mértéke pedig korlátlan lett, ami tovább növeli a munkaterhelést.

Gábor szerint a létszámhiány miatt a honvédség egyre több feladatot vár el a meglévő állománytól, ami a katonák kiégéséhez vezethet. "A beosztásokat két nagy kategóriába sorolták, adminisztratívba és műveletibe", és a műveletiseket bárhova vezényelhetik korlát nélkül.

Az új helyzet mindezek mellett nemcsak a katonák, hanem a családjaik számára is kihívásokat jelent, mivel a szolgálati idő és a pihenőidő szabályozása is változott. 

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek