Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Időközi választás lesz Bonyhádon: Már jövőre próbálkozhat a parlamentbe jutással a Tisza Párt

10perc.hu
2024. 10. 18.
Időközi választás lesz Bonyhádon: Már jövőre próbálkozhat a parlamentbe jutással a Tisza Párt

Potápi Árpád János tragikus halála után időközi választás jön Tolnában. A Tisza Párt számára most nyílhat meg az esély, hogy jövőre bejusson a parlamentbe.

Csütörtökön tragikus hirtelenséggel, 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és a Fidesz országgyűlési képviselője, aki 1998 óta folyamatosan képviselte Tolna vármegyét. Halálhírét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke jelentette be. Az államtitkár halálának körülményei hivatalosan még nem ismertek, de az Index információi szerint szívinfarktus vezetett Potápi Árpád János tragikus halálához - közölte az Index.

Időközi választás

Jövő év elején időközi választást tartanak Tolna vármegye 2. számú választókerületében, amelyhez Dombóvár, Bonyhád és további 56 település tartozik - írta a Telex. Potápi Árpád János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének halála után új képviselőt kell választani a térségben. Bár a kormánypárt kétharmados parlamenti többsége nincs veszélyben, politikai szempontból mégis jelentőséggel bír a választás. A Tisza Párt számára ez lehet az első alkalom, hogy megméretteti magát egy országgyűlési választáson, de kérdéses, hogy vállalják-e a kihívást egy hagyományosan Fideszhez húzó körzetben.

A választás pontos időpontja még nem ismert, de a jogszabályok szerint legkorábban 2024. december 27., legkésőbb pedig 2025. február 14. között kerülhet sor rá. Valószínűsíthető, hogy a szavazók 2024 elején dönthetnek Potápi utódjáról, mivel az ünnepi időszakban aligha tartanak voksolást.

A dombóvári választókerület hagyományosan nehéz terep az ellenzék számára. Potápi Árpád 2022-ben, zsinórban hetedik alkalommal, a szavazatok 62,44 százalékával nyerte el az egyéni mandátumot. Az ellenzéki jelölt, Szabó Loránd, Dombóvár korábbi polgármestere, csupán 27 százalékot szerzett, míg a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Tobak Gábor 7,54 százalékot ért el. A választókerület lakosságának több mint fele kis falvakban él, ahol a Fidesz támogatottsága hagyományosan erősebb, mint a nagyobb településeken.

Magyar Péter és a Tisza Párt még nem hozta meg végső döntését az indulásról. A párt sajtóosztálya egyelőre diplomatikusan fogalmazott: „Úgy gondoljuk, hogy ez az időszak a részvétnyilvánításé. Mi is így teszünk.”

A párt számára komoly dilemmát jelenthet a részvétel. Ha nem indulnak el, azzal azt a benyomást kelthetik, hogy még nem készek a 2026-os választásra, amikor a kormányváltás lehetőségéért küzdenének. Ha viszont beszállnak, és vereséget szenvednek, az könnyen alááshatja az eddig felépített imázsukat. Bár a Tisza Párt népszerűsége országos szinten növekedést mutat, a dombóvári körzetben a Fidesz továbbra is erős, és valószínűsíthető, hogy a kormánypárt komoly erőforrásokat mozgósít a győzelem érdekében.

Az indulás másik problémája a megfelelő jelölt megtalálása. Magyar Péter, akinek nincs helyi kötődése, valószínűleg nem maga indul, mivel egy esetleges vereség veszélyes lehet a számára. Ráadásul a Tisza Párt dombóvári szervezete szeptember végén feloszlott, ami tovább nehezíti a jelöltállítást.

Míg a Fidesz esélyesként indulhat, az időközi választások eredményei az elmúlt években vegyesek voltak. 2015-ben két választókerületet is elveszítettek, de azóta sikeresen visszaszerezték parlamenti többségüket.

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek