Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Estére itt a tornádó! Száz kilométeres szélrohamokkal érkezik a vihar!

10perc.hu
2023. 07. 24.
Estére itt a tornádó! Száz kilométeres szélrohamokkal érkezik a vihar!

Estétől zivatarok, heves esőzések jelzik a hidegfront közeledtét, ezek kedden nagy eséllyel rendszerbe szerveződnek és az ország túlnyomó részén kiterjednek.

Hétfő estétől – helyenként heves – zivatarok alakulhatnak ki, elsősorban az ország északi felén – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatartevékenység éjszaka is kitart. Kiemelten az ország északi felén, harmadán alkalmasak a feltételek a zivatarok rendszerbe szerveződésére is, amelyeket már ma is erősen viharos, károkozó – óránkénti 90-100 kilométeres – szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérhet.

A meteorológiai szolgálat heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbiakat javasolja:

  • Ahol erős szél várható, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre.
  • Ahol felhőszakadás várható, áramtalanítsák a pincéket és vigyék magasabbra azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.
  • Ha jégeső várható, az autókat pokróccal vagy gumiszőnyeggel védhetik a tulajdonosok. Lehetőség szerint ne parkoljanak fák alatt.
  • Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.
  • Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.
Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek