Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rendőrgyilkosság: az elsötétedő folyosón nekirontott a rendőrnek Sz. Szilárd, akit kétszer szíven szúrt - a férfit az Elmegyógyító Intézetbe rakták előzetesbe

10perc.hu
2023. 01. 15.
Rendőrgyilkosság: az elsötétedő folyosón nekirontott a rendőrnek Sz. Szilárd, akit kétszer szíven szúrt - a férfit az Elmegyógyító Intézetbe rakták előzetesbe

A bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, ugyanis a gyanúsítottat a BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt 2022. november 7-én jogerős büntetővégzésével 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Megszületett a döntés, február 15-ig előzetes letartóztatásba kerül Sz. Szilárd, aki csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelt, két másikat pedig megsebesített. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt rendelte el a férfi letartóztatását, ám a börtöncella helyett az előzetes helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölték ki.

A 30 napos előzetes alatt az IMEI-ben megvizsgálják a férfit, mennyire volt beszámítható a bűncselekmény elkövetésekor, illetve mitől volt zavart. Ha drog hatása alatt nem fogta fel, mit is tesz, az nem mentesíti a felelősségre vonás alól.

A bíróság megállapítása szerint a megalapozott gyanú a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétely nélkül fennáll, ezen kívül a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett. Ráadásul fennáll a bűnismétlés veszélye, ugyanis a gyanúsítottat a BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt 2022. november 7-én jogerős büntetővégzésével 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.


Baumann Péter főtörzsőrmestert kétszer szúrta szíven a 35 éves gyilkosa      Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Ráadásul Sz. Szilárd ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt. Sem a próbaidő, sem a másik büntetőeljárás nem gyakorolt rá visszatartó erőt. A kábítószerfüggősége szintén a bűnismétlés veszélyét fokozza.

A Blikk megtudta, miként játszódott le a tragédia az újbudai ház folyosóján. Miután a három rendőr a helyszínre érkezett, igazoltatni kezdték a magából teljesen kikelt Sz. Szilárdot. A rutinművelet során egy kést találtak a férfinél, amely egy tokba volt helyezve.


A sérült rendőrök üldözőbe vették az utcára kirohanó férfit, többszöri figyelmeztetés után lábon lőtték, majd elfogták     Fotó: RTL Híradó


A fegyvert maga Baumann Péter tette zsebre, néhány pillanattal később azonban olyan történt, amire senki nem számított. A lépcsőház világítása váratlanul lekapcsolódott, Sz. Szilárd pedig azonnal nekirontott Baumannak. Megszerezte a kést és habozás nélkül, kétszer egymás után szíven szúrta a rendőrt.

Majd a koromsötétben hadonászva a többieket is megvágta. A sérült rendőrök üldözőbe vették az utcára kirohanó férfit, többszöri figyelmeztetés után lábon lőtték, majd elfogták.

Noha Sz. Szilárd a bírósági jegyzőkönyv szerint beismerő vallomást tett, a végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

Főkép forrása:
kuruc.info

További cikkek